Кламер БГ - Новини: Метрото до кв. "Хладилника" ще бъде пуснато в края на юли

Метрото до кв. "Хладилника" ще бъде пуснато в края на юли

България

|
Четв, 30 Юни 2016г. 16:48ч.
Метрото до кв. "Хладилника" ще бъде пуснато в края на юли

През втората половина на юли ще бъде пуснато метрото до столичния квартал "Хладилника". Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която провери обекта заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски.

Около 43 млн. лв. са инвестирани в изграждането на участъка от 1.3 км от местността "Кръста" в кв."Лозенец" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна". Новата станция на метрото се казва "Витоша".

Изграждането му започна през 2014 г. изцяло с общински средства, защото тогава държавата отказа да съфинансира проекта, каза Фандъкова.

Веднага след съставянето на втория кабинет на Бойко Борисов проектът е разделен на две фази като първата, получава финансиране от оперативна програма "Транспорт" (2007-2013 г.), а втората - от новата оперативна програма.

Строителството е вече завършено. След 10 дни мотрисите започват да се движат без пътници, като преди края на юли метрото ще се движи и за гражданите, каза Фандъкова.

"Метрополитен" са отличниците по оперативна програма "Транспорт", похвали Московски общинското дружество. Той отбеляза, че проектите им са с високо качество, изпълнението е изключително добро и сроковете винаги се спазват.

Очакванията са около 20 000 души дневно ще ползват тази отсечка. Ефектът за околната среда е 70 тона вредни емисии годишно по-малко в атмосферата.

С новата отсечка София вече ще има има 40 км подземна железница с 35 станции на метрото.

mediapool.bg