Кламер БГ - Новини: Меркел ще посети Унгария следващия месец

Меркел ще посети Унгария следващия месец

Европа

|
Ср, 31 Юли 2019г. 18:52ч.
Меркел ще посети Унгария следващия месец

Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Унгария следващия месец, за да отбележи 30-ата годишнина от протест, допринесъл за падането на Желязната завеса, предаде ДПА, цитирайки говорител на унгарския премиер Виктор Орбан.

Меркел и Орбан ще отбележат годишнината от Паневропейския пикник, организиран на 19 август 1989 г. от унгарски и австрийски граждански организации на границата между двете страни, съобщава Унгарската телеграфна агенция.

През 1989 г. австрийско-унгарската граница беше част от линията, която през Студената война разделяше Европа на Западна и на Източна, намираща се под влиянието на СССР. На "пикника" бяха поканени и граждани на Източна Германия. Няколкостотин души използваха краткосрочното отваряне на границата, за да избягат в Австрия, а още повече отказаха да се върнат у дома и останаха в Унгария.

По това време границата, разделяща Източна и Западна Германия, беше особено строго охранявана. Десетки загинаха, опитвайки се да избягат към Западна Германия, припомня ДПА.

На 11 септември тогавашното реформистко унгарско правителство в крайна сметка отваря границите си за десетки хиляди източногерманци, чакащи на границата със Запада, което е важен принос за падането на Берлинската стена няколко седмици по-късно.

Въпреки признателността на Германия към Унгария, която стана член на ЕС през 2004 г., отношенията между Берлин и Будапеща охладняха значително след идването на власт на десния националист Орбан през 2010 г. Той е подложен на критики за действия срещу демократичните институции, отваряне към руското и китайско влияние и за твърдата си позиция против имиграцията, която беше в пряко противоречие с политиката на Меркел през 2015 г.

Последното посещение на канцлерката в Унгария беше през 2014 г., припомня ДПА.

mediapool.bg