Кламер БГ - Новини: Меркел: Можем да създадем коалиция, ако положим усилия

Меркел: Можем да създадем коалиция, ако положим усилия

Европа

|
Пет, 03 Ноем 2017г. 15:23ч.
Меркел: Можем да създадем коалиция, ако положим усилия

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази увереност, че преговорите за съставяне на коалиция с две по-малки партии може да доведат до успех, предадоха информационните агенции в петък.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) започнаха тежки преговори с подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СВдП) и Зелените след парламентарните избори през септември. Потенциалните партньори имат разногласия по ключови въпроси, включително имиграцията и защитата на околната среда.

Досега консерваторите от ХДС и ХСС управляваха в широка коалиция с левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), която премина в опозиция.

Меркел заяви, че предстоят трудни преговори, но изрази увереност, че е възможно "да постигнем успех, ако положим усилия, и то по начин, който позволява на всеки партньор да подчертае идентичността си, по начин, който да бъде от полза за Германия". "ХДС със сигурност е готова да направи това", подчерта германската канцлерка, коментирайки напредъка в преговорите.

Изборите през септември предизвикаха шок в германския политически живот. Крайнодяснята партия Алтернатива за Германия (АзГ) спечели близо 13 на сто от гласовете, а подкрепата за почти всички водещи формации намаля, отбелязва ДПА.

mediapool.bg