Кламер БГ - Новини: Менда Стоянова: Няма грешка в субсидиите за партиите

Менда Стоянова: Няма грешка в субсидиите за партиите

България

|
Четв, 30 Май 2019г. 16:40ч.
Менда Стоянова: Няма грешка в субсидиите за партиите

Няма грешка в начина на изчисляване на партийните субсидии. Той е законосъобразен и не е променян от 2001 г. насам.

Това заяви шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). В четвъртък депутатите от комисията, включително от БСП и ДПС, единодушно одобриха законови промени, с които партиите с право на пари от бюджета ще получават по точно 11 лева за получен действителен глас на последните избори.

Дни преди изборите "Шоуто на Слави" разкри, че през 2018 г. партиите са получили не по 11 лева за всеки подаден за тях глас, а по 13.23 лева. Оказа се, че това е заради преразпределение на суми от партии, които са получили гласове, но нямат право на субсидия.

Менда Стоянова обясни, че има "неясноти в законите, които подвеждат някои хора да твърдят, че има неправомерно определяне на субсидиите". "Прокуратурата ще се произнесе дали има неправомерно определяне, но според мен законът е спазен. Начинът, по който се разпределят субсидиите е бил един и същ от 2001 г. насам", каза Стоянова.

Според Йордан Цонев от ДПС объркването във формулата за изчисляване на парите идва от управлението на НДСВ, тъй като царската партия влезе във властта с "два малки мандатоносителя", които е трябвало да получат цялата субсидия на НДСВ. За това тогава законът бил променен частично.

Менда Стоянова не счита, че е необходима ревизия на партийните финанси от 2001 година насам, защото това ще доведе до хаос. За това и формациите ще връщат надвзети пари от бюджета за периода от 2016 г. досега. Очаква се те да трябва да възстановят 14.5 млн. лева. В прессъобщението на правителството от понеделник беше посочена по-голяма сума - 18.6 млн. лева.

mediapool.bg