Кламер БГ - Новини: "Медиана" прогнозира малко над 3% преднина на БСП пред ГЕРБ

"Медиана" прогнозира малко над 3% преднина на БСП пред ГЕРБ

България

|
Четв, 15 Май 2014г. 16:12ч.
"Медиана" прогнозира малко над 3% преднина на БСП пред ГЕРБ

БСП печели подкрепата на 20.5% от избирателите за евровота срещу 17.1% за ГЕРБ, сочи национално представително проучване, проведено от "Медиана" в периода от 8 до 13 май тази година и представено в четвъртък.

Данните на социологическата агенция показват, че ако изборите се проведат сега, депутати в Европейския парламент ще имат четири формации. Това са БСП, ГЕРБ, "България без цензура" и ДПС.

С най-големи шансове от останалите е Реформаторският блок, който се ползва с подкрепата на 4.3 процента от гласоподавателите. Освен дясната коалиция с някакви шансове да излъчат свои представители в Европарламента са НФСБ (3.6%), "Атака" (3.5%) и АБВ (2.9%).

Социологът Кольо Колев от "Медиана" прогнозира избирателна активност близка до предишните евроизбори през 2009 г. - около 2.5 милиона избиратели да пуснат своя глас. Той коментира, че с наближаване на изборите намалява и желанието на хората да участват в тях.

Според него една от причините е липсата на желана вътрешнополитическа алтернатива на статуквото. "Критичността към сегашното управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаващата част от избирателите", каза Колев, който почти не скрива левите си политически предпочитания.

Той се опита да обясни нежеланието на хората да гласуват на евровота и с влиянието на събитията в Украйна.

"Преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събитията в Украйна като инициатор и виновник за дестабилизацията на региона. В този смисъл ЕС и политическият елит влизат в противоречие с преобладаващите обществени нагласи в страната", каза Колев.

Проучването на "Медиана" показва "известни индикации за излизане от кризата в личен психологически план", обясни социологът.

Постепенно очакващите положителни промени за семейството в материален план се изравняват с песимистите. В сравнение с 2011 и 2012 г. намаляват хората, които "ще свиват коланите", а се увеличават тези, които няма да се ограничават драстично.

"Въпреки това песимизмът за икономическото развитие на страната е доминиращ", коментира Колев.

mediapool.bg