Кламер БГ - Новини: „Медиана” обяви окуражаващи управляващите и Бареков данни

„Медиана” обяви окуражаващи управляващите и Бареков данни

България

|
Нед, 09 Фев 2014г. 15:28ч.
„Медиана” обяви окуражаващи управляващите и Бареков данни

Доверието към правителството на Пламен Орешарски се е покачило с 6 процента в рамките на два месеца, а разочарованието е спаднало с 2 процента, обяви Кольо Колев директор на социологическата

агенция "Медиана", представяйки данни от национално представително изследване на агенцията, цитирани от БТА. Изследването е проведено от 3 до 7 февруари сред 1008 пълнолетни българи.

Все пак обаче песимизмът остава доминираща обществена нагласа, но значително бил намалял в последните два месеца, твърди социологът. По отношение на общественото и икономическо развитие на страната песимизмът е спаднал с 13 процента за два месеца, а по отношение на личните перспективи е спаднал с 11 процента. Може да се каже, че наблюдаваме появата на "плах оптимизъм" в страната, коментира Колев.

Този нов и крехък оптимизъм давал отражение и върху доверието към правителството на Пламен Орешарски. Затова

логично няма и доминираща обществена нагласа за искане на оставката на правителството, заяви Колев. Оставка на правителството искали една трета от избирателите - 34 процента, а желаещите то да бъде оставено да работи били 45 процента.

Огромна част от анкетираните оценяват като много важни предстоящите евроизбори, а значителна част от българите заявяват желание да гласуват на тях. Наблюдава се картина на предизборна ситуация в страната, която е по-характерна за парламентарни избори, отколкото за избори на евродепутати, коментира социологът.

В тази предизборна ситуация има консолидация на избирателите около своите партии. По думите на Колев и двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ, покачват процентите на потенциалните си избиратели, като разликата помежду им се запазва в рамките на регистрираната през ноември и е 5,5 процента.

Шест партии имат възможност да излъчат евродепутати

Шест партии към момента имат възможност да преминат бариерата и да излъчат евродепутат - БСП, ГЕРБ, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок, а шансове за пробив запазва и Националният фронт за спасение на България /НФСБ/, обяви Кольо Колев. Имало значително нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура", като основни "донори" на тази формация са ГЕРБ и Атака.

Към момента "Атака" и АБВ не дават индикации, че са в състояние да прескочат изборната бариера и да излъчат евродепутат, заяви Колев. Подкрепата за АБВ е 1,9 процента и не се потвърждават слуховете за някакъв "дивен пробив" от 6-7-8 процента на формацията на Георги Първанов, каза Колев.

Данните от изследването показват, че съотношението на силите между управляващи и опозиция са практически изравнени - с лека доминация на управляващите.

В изследването се проследява и рейтингът на политиците и той ясно показва наличието на предизборна ситуация в страната, отбеляза Кольо Колев. На първо място по рейтинг през февруари 2014 г. е Георги Първанов - с 54 точки, а през ноември 2013 г. той е имал 42 точки. За разлика от ноември Първанов сега е привлякъл много симпатии от страна на "чуждите"

избиратели – на ГЕРБ и Реформаторския блок, и на други опозиционни формации, отбеляза Колев.

По думите му обаче потенциалните избиратели на АБВ са почти изцяло /80 процента/ бивши избиратели на БСП.

mediapool.bg