Кламер БГ - Новини: Машините от сигнала на ГЕРБ не били в склада с тези за вота на 14 ноември (обновена)

Машините от сигнала на ГЕРБ не били в склада с тези за вота на 14 ноември (обновена)

България

|
Нед, 07 Ноем 2021г. 20:08ч.
Машините от сигнала на ГЕРБ не били в склада с тези за вота на 14 ноември (обновена)

Машините от сигнала на ГЕРБ не били в склада с тези за вота на 14 ноември (обновена)

Машините от сигнала на ГЕРБ не са в склада заедно с тези за изборите на 14 ноември. Това стана ясно в неделя от коментар на главния секретар на МВР Петко Тодоров. Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с твърдения, че се подготвя нов “Костинброд", понеже в склад в София се съхранявали 228 изборни машини над обществената поръчка от 1600 устройства за предстоящите избори.

"Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите”, каза Тодоров.

Той добави, че 228-те машини са закупени с цел да бъдат тестово изпратени в други държави за тамошни избори и по никакъв начин не са смесени с останалите, а са извън склада - в запечатан контейнер. Той уточни, че след писмо на ЦИК, ДАНС са извършили проверка на място и са установени тези обстоятелства.

Както Mediapool писа преди ден казусът е известен от няколко дни. От “Сиела Норма“ са обяснили, че допълнителните 228 машини са собственост на производителя им “Смартматик интернешънъл“ и ще се използват за различни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия и за дейности между “Смартматик“ и “Сиела“, несвързани с изборите в България.

В неделя от прокуратурата съобщиха, че в петък в късните часове в Софийската градска прокуратура е входиран сигнал от търговско дружество "Сиела Норма", вносител на устройствата за машинно гласуване, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР.

В тази връзка дежурен прокурор незабавно е възложил проверка по реда на чл. 145, ал. 3 от Закона за съдебната власт на Държавна агенция "Национална сигурност", която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия.

Прокурори са връчили писма на представители на ГД "Жандармерия" - МВР, охраняващи склад на "Карго партнърс", с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка.

Часове по-късно последва реакция и от пресцентъра на МВР. В нея се казва, че във връзка с публикувано съобщение на сайта на прокуратурата, че са извършени неправомерни действия от страна на служители на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма (ГДЖСОБТ), пресцентърът на МВР прави следните уточнения.

В подадения сигнал до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ. В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада.

Разпространеното съобщението е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", добавят от ведомството.

Самата "Сиела Норма" също излезе с позиция по казуса и посочиха, че сигналът им не е срещу служители на реда.

"Във връзка с изпратеното прессъобщение от Прокуратурата на Република България, че "Сиела Норма" е подала сигнал "за неправомерни действия от страна на служители на МВР" искаме да заявим, че сигналът за задържаните машини не е срещу служителите на реда, които са изпълнявали заповед", се посочва в съобщението на компанията.

В сигнала е описано, че на 4 ноември 2021 г. чрез електронна поща е получено писмо с изх. номер ПВРНС-23-153/04.11.2021 г., подписано от председателя на ЦИК Камелия Нейкова и секретаря на ЦИК Севинч Солакова, което съдържа следното уведомление:

"Специализираните устройства за машинно гласуване, които не са част от Договор номер 38 от 19 октомври 2021 г. следва да се складират в обособен сектор от склада на "Карго Партнер" ЕООД и да не се допуска разпечатването им. След разтоварване на машините камионът може да бъде освободен. Следва да ни предоставите опис, съдържащ серийните номера на доставените СУЕМГ, които не са предмет на Договор номер 38 от 19 октомври 2021 г., както и да ни уведомите по колко СУЕМГ ще се използват за всяка от посочените от Вас дейности."

С оглед на това, изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров сигнализира компетентните органи за запечатването на устройствата по нареждане на председателя и секретаря на ЦИК, видно от писмото с изх. номер ПВРНС-23-153/04.11.2021 г., копие от което е адресирано до Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" на МВР, в склада, определен в писмото от председателя и секретаря на ЦИК, собственост на дружеството "Карго Партнер" ЕООД, и достъпът до тях му е отказан.

Наличието или отсъствието на данни за евентуално осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс в конкретния казус може да бъде надлежно установено единствено при съответното разследване в рамките на досъдебно производство и анализ на всички данни и обстоятелства по задържането на тези 228 устройства, се посочва в съобщението на "Сиела Норма".

ЦИК също излезе с позицията по случая и посочи, че не са възлагали закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от “Сиела Норма“, заедно с машините, предмет на договора.

След узнаването за тяхната доставка ЦИК е изискала от "Сиела Норма“ информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от Централната избирателна комисия, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини.

Централната избирателна комисия информира още, че незабавно след получаване на информация за доставени 228 специализирани устройства за електронно машинно гласуване до склада за съхранение на машините за гласуване в изборите на 14 ноември 2021 г., които не са предмет на договора между ЦИК и “Сиела Норма” АД , е уведомила Държавна агенция “Национална сигурност”.

От ЦИК очакват “Сиела Норма” да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки.

Пред БГНЕС говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че "Сиела Норма" е искала охрана на тази пратка, без да уведоми ЦИК, че освен машините, които са доставени с договор, има и други машини, "което мисля, че нарушава някои български закони“, каза той.

Томов гарантира, че е невъзможно да станат изборни манипулации.

"Някак как, всички машини, които ще бъдат използвани за изборите, са отредени за определена изборна секция. Няма как машина отвън да замести тази, която има официален номер за дадената зала. Няма никакъв риск за изборния процес. Няма какво да се направи с тези машини, за да се застраши изборния процес, но от тази неприятна ситуация се създава допълнително напрежение в една неспокойна обстановка. "Сиела Норма" трябва да обясни, не само какъв закон ЦИК нарушава, а защо са му били нужни тези машини“, каза още Томов

mediapool.bg