Кламер БГ - Новини: Машините за гласуване ще се охраняват от МВР

Машините за гласуване ще се охраняват от МВР

България

|
Съб, 20 Фев 2021г. 13:30ч.
Машините за гласуване ще се охраняват от МВР

Министерството на вътрешните работи ще охранява машините за гласуване. Това обяви пред бНТ вицепремиеръти министър на туризма Марияна Николова, която бе натоварена с организацията на изборите.

"Ние осигурихме охрана, така както беше заявката на правителството, че МВР ще осигури безпрецедентна охрана и няма никакво съмнение в това, че може да има някаква манипулация по отношение на влизане - излизане, нерегламентиран достъп. Още от вчера коли на жандармерията охраняват машините. Снощи имаше и приемо-предаване на няколко броя машини поради факта, че държавната агенция за електронно управление трябва да извърши т. нар. удостовереност на софтуера, на документацията и на годността на тези технически средства, за да няма и грам съмнение, че има някаква неизправност", каза тя.

Николова обяви, че ще бъде безкомпромисна, защото е важно "да бъде осигурен един безпристрастен, законосъобразен и честен вот и да няма грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация".

"Тези избори са специфични и сложни поради факта, че в момента сме в епидемична обстановка при условията на епидемията Ковид 19 и за първи път ще се провежда такъв избор. По отношение на организацията и техническата подготовка тя вече е започнала. Има детайли, които трябва да бъдат изяснени и имаше отворени въпроси, които трябваше да бъдат решени. Там се изисква административни процедури да се спазят и юридически правила, техническа организация, достатъчно срещи, които трябва да бъдат проведени с компетентните институции", добави вицепремиерът.

Преди дни Министерският съвет реши именно Николова координира организацията на предстоящия на 4 април парламентарен вот. Тя стана вицепремиер, след като Валери Симеонов напусна поста си след протести заради репликата му по адрес на майките на деца с увреждания "кресливи жени" с "уж болни деца". Решението Николова да отговаря за изборите беше взето от Министерския съвет в сряда и е изненадващо, защото досега тази функция е била изпълнявана от вицепремиера Томислав Дончев. Той координираше организацията на президентските избори, евроизборите и местните избори.

След решението шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че Дончев няма да бъде отговорник, защото ще бъде кандидат за депутат.

mediapool.bg