Кламер БГ - Новини: Математикът Петър Велков: Ако тръгнем към пълно отваряне, ще направим едно нищо

Математикът Петър Велков: Ако тръгнем към пълно отваряне, ще направим едно нищо

Коронавирус

|
Ср, 09 Дек 2020г. 11:02ч.
Математикът Петър Велков: Ако тръгнем към пълно отваряне, ще направим едно нищо

“Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките", коментира в сряда математикът Петър Велков, който e преподавател и експерт по управление на кризи. Той напомня, че през последните седмици България продължава да бъде първа по смъртност от Covid-19, а процентът на положителни проби показва, че вирусът е силно разпространен в обществото.

“Да смекчаваме мерките в момента е против здравата логика“, коментира Велков пред БНР.

Той допълни, че е много важно антигенните тестове да бъдат включени като източник на информация за заболеваемостта. По думите му отрицателният резултат при антигенните тестове не трябва да се приема за чиста монета и е необходимо да бъде потвърден с PCR, ако човек има симптоми. Положителният тест обаче трябва да бъде приравнен с PCR теста.

“Ситуацията в България е много далече от овладяване“, подчерта той.

Математикът е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, "ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности - ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото преди да затворим“.

“Ние тепърва ги затворихме, без да можем да видим ефективен резултат“, заяви той и допълни, че ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни.

Трябват ни над 70% ваксинирани

На този фон държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. “Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, за да прекъснем разпространението на вируса, а не само да защитим отделните индивиди. Дай, Боже, това да стане, но никак няма да е лесно“, каза доц. Кунчев пред БНТ.

В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани.

"Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%", обясни доцентът. Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината.

Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап, каза Кунчев.

При следващите фази на ваксинация личните лекари ще трябва да дават информация за ваксината, а пациентите от листите им да заявяват желание дали искат да им се постави. Васинирането ще става в личните кабинети на общопрактикуващите лекари. Предвижда се и създаване на мобилни екипи, които да ваксинират трудноподвижните пациенти и тези в отдалечените населени места, където няма лекари. Това ще се случи на по-късен етап, вероятно през втората половина на следващата година, посочи Кунчев.

Според него нисък процент ще са хората, за които ще е противопоказна ваксината. "Докато не излязат официалните кратки характеристики на ваксините, няма как да се кажат противопоказанията, но такива ще има във всички случаи", обясни държавният здравен инспектор.

Първата доставка ще е от 125 хил. дози от ваксината, а след това ще има и други доставки от по 200-350 хил. дози. През това време вероятно ще получат разрешение за употреба и другите ваксини, каза Кунчев. Според него трябва да има общ европейски документ на хората, които са ваксинирани.

Главният здравен инспектор призова хората да не участват в големи събирания по време на празниците, а ако това се случи, резултатът ще го видим в началото на януари.

mediapool.bg