Кламер БГ - Новини: Украйна депортира Михаил Саакашвили в Полша

Украйна депортира Михаил Саакашвили в Полша

Свят

|
Пон, 12 Фев 2018г. 19:03ч.
Украйна депортира Михаил Саакашвили в Полша

Украинските власти депортираха в понеделник лидера на "Движение на новите сили" и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили в Полша, предаде Ройтерс, позовавайки се на Службата за граничен контрол.

"Това лице се намираше на територията на Украйна незаконно и затова в съответствие с всички юридически процедури той беше върнат в страната, от която е пристигнал в нарушение на държавното законодателство", заяви говорител на ведомството.

По информация на Интерфакс Саакашвили е излетял за Полша с чартърен самолет около 16.00 часа местно време.

Няколко часа по-рано говорителката му Татяна Баграновска съобщи, че опозиционерът е бил отведен с бял бус в неизвестна посока от неизвестни маскирани мъже, облечени в камуфлажни униформи. Саакашвили е бил атакуван, докато бил в ресторант "Сулунги", намиращ се близо до офиса на партията му.

По-рано в понеделник опозиционният лидер трябваше да се яви на разпит в украинската прокуратура във връзка с проверка срещу него. Той обаче не се отзова на призовката в 12.00 часа местно време, тъй като смята действията на разследващите за незаконни.

Миналата седмица самият Саакашвили съобщи в интервю за грузинската телевизия "Рустави-2", че имиграционните власти в Украйна са решили той да бъде екстрадиран в Полша.

Междувременно украинският министър на правосъдието Павло Петренко заяви, че няма никакви юридически пречки Саакашвили да бъде екстрадиран и в Грузия, където е издирван. Няколко дни по-рано Киевският съд отхвърли жалба на Саакашвили срещу решение на по-долна инстанция, с което му се отказва статут на бежанец или на лице, нуждещо се от допълнителна защита.

mediapool.bg