Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": Доверието към ГЕРБ расте, Слави Трифонов е наравно с ДПС

"Маркет линкс": Доверието към ГЕРБ расте, Слави Трифонов е наравно с ДПС

България

|
Пет, 12 Юни 2020г. 09:32ч.
"Маркет линкс": Доверието към ГЕРБ расте, Слави Трифонов е наравно с ДПС

Има повишаване на доверието към управляващите и към институции, които традиционно се радват на нисък рейтинг. Това сочат резултатите от проучване на агенция "Маркет линкс", съобщи бТВ. ГЕРБ изпреварва БСП с голяма преднина, а партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" има подкрепа, съизмерима с тази на ДПС.

Според данните доверието в парламента се е повишило с 5-7%, а в съдебната система и парламента с 6-7%, обясни социологът Добромир Живков. Според него в момента българите оценяват как правителството се е справило с предизвиканата от коронавируса криза. В държавите, преминали по-леко през първите три месеца, се отчита ръст на доверието към институциите.

Въпреки отчетения положителен ръст, българите не големи оптимисти за развитието на държавата. Нагласите им сега са по-негативни, отколкото в края на миналата година.

"Налгасите се променят в позитивна посока след най-ниската точка, която отбелязахме през март. В сравнение с края на миналата година обаче все още не сме стигнали този оптимизъм за това как се развива държавата", обясни Живков.

Има сериозно негативно изменение за очакванията как ще се развива материалното състояние на хората. 52% са посочили, че не очакват позитивни промени. Оптимисти са 39%, а други 9% посочват, че не могат да преценят.

Подкрепата за ГЕРБ расте до 28%, отчита проучването. За БСП биха гласували 21% от хората. ДПС и партията на Слави Трифонов имат подкрепа от около 8%. На четвърто място е „Демократична България“ с 7%.

mediapool.bg