Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": ГЕРБ е първа сила, "Продължаваме промяната" - втора

"Маркет линкс": ГЕРБ е първа сила, "Продължаваме промяната" - втора

България

|
Вт, 09 Ноем 2021г. 12:06ч.
"Маркет линкс": ГЕРБ е първа сила, "Продължаваме промяната" - втора

Дни преди изборите ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила, а "Продължаваме промяната" е на втора позиция. Партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ", която на изборите през юли беше първа сила с 24.8%, сега пада под 10% подкрепа.

Това показват данните от проучване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено сред 1112 пълнолетни в периода 02–07 ноември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Сред заявилите, че ще гласуват ГЕРБ-СДС са първи с 23%. Втора е формацията на Кирил Петков и Асен Василев с малко над 16.3 на сто. БСП се очертава да бъде трета политическа сила– с 12.1%.

На четвърта позиция е ДПС с подкрепа от 11.2 на сто. За "Демократична България" биха гласували 10.5% от решилите да гласуват. "Има такъв народ" от първи на предишните избори се сриват до шести. Според проучването на "Маркет линкс" за партията на Слави Трифонов биха гласували 9.7%.

На ръба за влизане в парламента остава "Изправи се БГ! Ние идваме" с 4.1%. Под прага за влизане в парламента са "Възраждане" с 3 % и ВМРО с 1.2%.

Данните от проучването показват още, че президентските избори вероятно ще се решат на втори тур.

Сред решилите да гласуват Румен Радев събира подкрепа от 46.7%. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25.6 на сто.

Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ е трети с 10.3 %, а подкрепеният от "Демократична България" Лозан Панов има подкрепата на 7.7 на сто.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов има подкрепата на 2,6 на сто от гласуващите. А певицата Луна Йорданова е шеста по резултат - с около 1,3 процента. Решаваща за президентския вот е и активността.

Пред социолозите твърда убеденост, че ще гласуват изразяват мнозинството от българите – 58 на сто. Други 19 процента заявяват, че вероятно ще го направят.

Почти 5% от гласуващите не са избрали своя кандидат.

mediapool.bg