Кламер БГ - Новини: "Маркет Линкс": Борисов и Кирил Петков са с най-висок рейтинг

"Маркет Линкс": Борисов и Кирил Петков са с най-висок рейтинг

България

|
Ср, 03 Май 2023г. 10:01ч.
"Маркет Линкс": Борисов и Кирил Петков са с най-висок рейтинг

Бойко Борисов е политическият лидер, който се ползва с най-голямо доверие сред избирателите, показва проучване на “Маркет линкс“, финансирано съвместно с бТВ. Лидерът на ГЕРБ има доверието на 24% от анкетираните. Отношението към него е непроменено спрямо това от преди месец. Втори е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който увеличава с 2% доверието към себе си и през април се ползва с подкрепата на 19%.

Доверието към лидера на “Възраждане“ Костадин Костадинов е 18% и бележи спад с един процентен пункт. Толкова има и другият съпредседател на "Продължаваме промяната“ Асен Василев, който в момента е кандидат за финансов министър.

Христо Иванов от "Демократична България" е на пета позиция сред лидерите на парламентарните партии със 17% доверие и запазва позициите си. Следва Мустафа Карадайъ от ДПС с 16%, като той прибавя два процента към положителния си рейтинг.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е с 13% доверие. През март социолозите са регистрирали 14% доверие към нея.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов увеличава с 2 пункта доверието към себе си. През април за него са отчетени 12%, а през март – 10%.

“В подкрепата и за лидерите, и за партиите няма големи промени спрямо периода преди изборите“, коментира социологът Добромир Живковот “Маркет линкс“.

Електоралната мобилизация показва, че българите не се страхуват чак толкова от нови предсрочни парламентарни избори, обясни той пред бТВ. Общо 54% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, ако скоро отново има парламентарен вот. На последните избори избирателната активност бе едва 40.7%

“Имаме сходен резултата с този, който отчитахме преди изборите. Основният извод е, че при евентуални нови избори – дори през юли, не може да очакваме съществен срив в избирателната активност. По-скоро тя ще е сходна на тази от изборите на 2 април“, уточни Живков.

Данните са от последното проучване на агенцията, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет Линкс“. То е проведено сред 1009 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 април по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

mediapool.bg