Кламер БГ - Новини: Марин Льо Пен продължава европейската си обиколка в Словакия и Естония

Марин Льо Пен продължава европейската си обиколка в Словакия и Естония

Европа

|
Пет, 10 Май 2019г. 14:58ч.
Марин Льо Пен продължава европейската си обиколка в Словакия и Естония

Марин Льо Пен продължава европейската си обиколка с посещения идния понеделник в Словакия, а във вторник - в Естония. Стремежът е да събере максимален брой депутати в бъдещата националистическа група, която тя разчита да формира съвместно със съюзника си Матео Салвини в Европейския парламент след предстоящите избори, предаде Франс прес.

Ръководителката на френската крайнодяснна партия Национален сбор ще разговаря в Талин с водача на евроскептичната и антиимигрантска Консервативна народна партия на Естония, която направи пробив на парламентарните избори от 3 март и заседава в правителството на центриста Юри Ратас. Последните прогнози на Европарламента сочат, че тази партия би могла да получи депутатско място на 26 май.

Лидерът на КНПЕ Март Хелме е известен с антируските си позиции, а Национален сбор е партия, близка до Москва, отбелязва АФП.

КНПЕ членува отскоро в движението Европа на нациите и свободите, от което произлиза групата, обединяваща в Европейския парламент партията Национален сбор и нейни съюзници като италианската Северна лига и австрийската Партия на свободата.

На сбирката в Естония ще присъстват и водачите на листите на двете скандинавски партии, откликнали на призива на Салвини да се присъединят към националистическата група - Андерс Вистинен от Датската народна партия и Оли Котро от партия "Финландците", които се очаква да получат съответно 2 и 3 места.

Предния ден Марин Льо Пен ще подкрепи в Братислава словашката партия "Ние сме семейство" с лидер Борис Колар, която според прогнозите може да получи едно депутатско място.

Европа на нациите и свободите и съюзниците й разчитат да станат третата сила в парламента, заседаващ в Страсбург, като изместят групата Европейски консерватори и реформисти, отбелязва АФП.

mediapool.bg