Кламер БГ - Новини: Малта ще приеме мигрантите, спасени от яхта на италианска благотворителна организация

Малта ще приеме мигрантите, спасени от яхта на италианска благотворителна организация

Европа

|
Пет, 05 Юли 2019г. 16:17ч.
Малта ще приеме мигрантите, спасени от яхта на италианска благотворителна организация

Малта заяви, че ще приеме 54 мигранти, спасени край бреговете на Либия от яхта на италианска неправителствена организация, след като Италия отказа да разреши на плавателния съд да акостира в нейно пристанище. Малта обаче уточни, че ще изпрати в Италия същия брой мигранти, които са вече на нейна територия, предаде Ройтерс.

Малта и Италия често спорят кой да да приеме мигрантите, спасени в Средиземно море от неправителствени организации, като и двете страни са затворили пристанищата си за техни плавателни съдове, освен ако не се постигне споразумение мигрантите на борда да бъдат преразпределени в други страни.

Корабът на германска благотворителна организация "Сий-уоч 3" трябваше да чака повече от две седмици в международни води, преди да наруши забраната и да влезе в италианското пристанище в Лампедуза, което предизвика размяна на политически обвинения и съдебен процес, припомня Ройтерс.

Може би за да избегне още един скандал, Малта бързо склони да приеме 54-имата мигранти, повечето африканци, спасени вчера от яхтата "Алекс", собсвеност на италианската благотворителна организация "Медитеранеа". Малко преди Малта да съобщи, че изпраща катер да ги вземе, "Медитеранеа" заяви в Туитър, че здравословното състояние на жените, децата и мъжете на борда на "Алекс" бързо се влошава.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини бе написал в туит, че платноходката трябва да ги отведе в Тунис, а и няма потвърждение, че Италия е съгласна да приеме 55 мигранти от Валета.

mediapool.bg