Кламер БГ - Новини: Малко вероятно е Пучдемон да получи политическо убежище в Белгия

Малко вероятно е Пучдемон да получи политическо убежище в Белгия

Свят

|
Вт, 31 Окт 2017г. 13:20ч.
Малко вероятно е Пучдемон да получи политическо убежище в Белгия

Малко вероятно е отстраненият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон да получи политическо убежище в Белгия, заяви адвокатът му Пол Бекерт.

Според различни източници Пучдемон в момента се намира в белгийската столица Брюксел, след като преди ден испанската прокуратура го обвини в опит за бунт, след , след като местният парламент едностранно обяви независимост от Испания миналата седмица.

Белгийският адвокат Пол Бекерт, нает снощи от Пучдемон, заяви, че е едно клиентът му да поиска убежище, но е съвсем друго да го получи, коментира тази сутрин защитникът.

Бекерт отбеляза, че навремето е настоявал без резултат за осигуряване на политическо убежище за представители на баската сепаратистка организация ЕТА. Засега става дума за гражданин на ЕС, който е пристигнал в Брюксел, който няма да се крие в Белгия и който не е избягал от Испания.

Разглеждаме всякакви възможности, добави Бекерт.

Според белгийски медии по-късно във вторник се очаква Пучдемон да говори пред журналисти.

Той е поискал да даде пресконференция в международен пресцентър в Брюксел, стопанисван от белгийското правителство, но е получил отказ.

Очаква се Пучдемон да намери друга зала, в която да направи изявление. Не е известно какво точно ще съобщи Пучдемон.

Според медиите е възможно той да обяви, че внася молба за политическо убежище в Белгия, или че ще оглави "каталунско правителство в изгнание в Брюксел".

Засега обаче защитникът му не потвърждава предположенията, че Пучдемон е пристигнал вчера в Брюксел, за да подаде молба за убежище. По думите на Бекерт има достатъчно време за оценка на обстановката.

Юристи, цитирани от белгийски медии, казват, че европейското и белгийското законодателство допускат гражданин на ЕС да потърси закрила в друга държава на Общността, но присъждането на такъв статут е изключително трудно.

Всяка държава, присъединила се към ЕС, предварително отговаря на изискванията за защита на основните човешки права. Присъждането на статут на закрила означава признание, че в дадена държава от ЕС основните права не са защитени, отбелязва БТА.

В Белгия в последните 10 години няма случай на удовлетворена подобна молба от гражданин на ЕС. За да бъде удовлетворено такова искане, молителят трябва да докаже, че в родината си ще бъде преследван и няма да бъде в състояние да се защити, отбелязват юристи.

По-рано тази седмица представители на белгийските власти намекнаха, че не е изключено на Пучдемон да му бъде предоставено убежище в Белгия.

По-късно обаче премиерът на страната Шарл Мишел опроверга информацията и заяви, че този въпрос "не стои на дневен ред“ в белгийското правителство.

В петък регионалният парламент в Каталуня одобри едностранно обявяване на независимост от Испания. След това испанският сенат гласува с голямо мнозинство за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничаване на самоуправлението на Каталуня.

След гласуването в Мадрид испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон и членовете на правителството в Барселона.

Освен това Рахой разпусна парламента на Каталуния и свика предсрочни избори в областта на 21 декември.

Хаос в редиците на каталунските лидери

Сепаратистките ръководители отстъпват, докато испанските власти потушават опита за отделяне в независима държава, коментира вестник "Вашингтон пост".

Изданието добавя, че само дни след обявяването на независимост, в редиците на каталунските ръководители цари бъркотия.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че първият ден от прякото управление на Мадрид над Каталуния е преминал по-спокойно от очакваното, тъй като след нареждането на испанските власти да се оттеглят от постовете си, повечето сепаратистки лидери не са отишли на работа, а партиите им са се съгласили да участват в предсрочните избори през декември.

"Файненшъл таймс" коментира, че с последните си действия Мадрид е пристъпил към налагане на властта си в автономната област.

mediapool.bg