Кламер БГ - Новини: Макрон призова да се вдъхне нов живот на франкофонията

Макрон призова да се вдъхне нов живот на франкофонията

Свят

|
Четв, 11 Окт 2018г. 13:24ч.
Макрон призова да се вдъхне нов живот на франкофонията

Френският президент Еманюел Макрон призова на срещата на високо равнище на Международната организация на франкофонията в Ереван да бъде вдъхнат нов живот на франкофонията, предаде Франс прес.

Макрон подчерта, че франкофонията не е просто клуб или място, чийто смисъл вече се е изчерпал, и посочи, че тя трябва отново да отстоява сериозно позициите на френския език в международни организации като ООН и Европейския съюз.

"Трябва да можем да общуваме, да водим преговори и да предлагаме инициативи на нашия език. Английският се превърна в езика на консумацията. Френският е езикът на творческия процес", каза Макрон и призова да бъде създадена организация на писателите франкофони. Това ще позволи "лансирането на френския като езика на творците, което го различава от английския, който е езикът на всекидневието", отбеляза президентът.

"Основен приоритет на франкофонията обаче са младите хора и най-вече тези в Африка", която е неин "епицентър", добави Макрон и отправи призив за борба "срещу мракобесието, потисничеството на жените и лишаването от образование, особено на младите момичета".

Макрон поиска също така да бъде преразгледан уставът на Международната организация на франкофонията, за да бъдат създадени нови правила за приемане в нея.

"Трябва ли да се задоволяваме с това дадена страна просто да поема няколко ангажимента по въпросите с човешките права" при приемането си в Международната организация на франкофонията, попита риторично Макрон в в момент, когато предстои да бъде разгледана породилата противоречия молба за членство на Саудитска Арабия.

mediapool.bg