Кламер БГ - Новини: Макрон прие Блинкън в Елисейския дворец

Макрон прие Блинкън в Елисейския дворец

Свят

|
Вт, 05 Окт 2021г. 18:13ч.
Макрон прие Блинкън в Елисейския дворец

Еманюел Макрон, сн. ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на посещение в Париж, бе приет от френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят потенциалното сътрудничество в Индо-Тихокеанския регион. Това съобщи високопоставен служител от Държавния департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите му двамата са обсъдили евентуални съвместни проекти, които може да бъдат обявени от Макрон и от президента на САЩ Джо Байдън на срещата им по-късно този месец. Все още не се знае на коя дата и къде ще е тя. Източникът, пожелал анонимност, не посочи за какви проекти става дума.

Продължилата 40 минути среща между Макрон и Блинкън, състояла при закрити врата в Елисейския дворец, не е фигурирала в графика за днес на посещението на американския държавен секретар. Освен с френския президент първият дипломат на САЩ се срещна и с външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и с дипломатическия съветник на Макрон - Еманюел Бон, предаде Ройтерс.

Според високопоставен представител на Държавния департамент Блинкън е казал на Макрон, че Вашингтон "подкрепя европейските инициативи в сферата на сигурността и отбраната", които могат да повишат способностите, но които не подкопават НАТО.

"Гледаме на това като на допълнение към НАТО, както всички знаете ангажиментът на президента (Джо Байдън) към НАТО е непоклатим", заяви представителят.

Макрон е потвърдил, че Франция е съгласна, че каквито и да било нови инициативи не бива да се конкурират с НАТО, допълни служителят на Държавния департамент.

Между Париж и Вашингтон възникна напрежение, след като в средата на септември САЩ обявиха, че сключват нов пакт с Австралия и Великобритания в Индо-Тихоокеанския район, за да противодействат по-ефективно срещу Китай. Това партньорство, наречено АУКУС, разгневи френските власти, тъй като заради него Австралия анулира огромна сделка за покупка на френски подводници.

След като беше обвинен от Франция, че е "забил нож в гърба" на съюзника си, американският президент Джо Байдън в крайна сметка призна, че е била допусната грешка и поиска извинение в телефонен разговор с Макрон, отбелязвайки, че комуникацията с Париж е можело да бъде по-добра.

mediapool.bg