Кламер БГ - Новини: Макрон заяви желание да продължи диалога с Италия по въпросите на миграцията

Макрон заяви желание да продължи диалога с Италия по въпросите на миграцията

Европа

|
Вт, 05 Юни 2018г. 13:52ч.
Макрон заяви желание да продължи диалога с Италия по въпросите на миграцията

Френският президент Еманюел Макрон потвърди желанието си да продължи диалога с Италия по въпросите на миграцията въпреки втвърдяването на тона на новото италианско правителство, съставено от антисистемно движение и крайнодясна партия, предаде Франс прес.

Макрон каза, че по време на първата си среща с новия италиански премиер Джузепе Конте в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Канада в края на седмицата ще обсъди въпроса за миграцията.

"Можем да се борим с големите миграции само ако заедно ние се ангажираме да се борим с техните дълбоки причини, коренящи се в недостатъчното развитие в Африка, както и да се борим с несигурността, тероризма и трафика в сахело-сахарската ивица", каза Макрон.

"Ще успеем да разрешим въпроса, ако работим заедно за защитата на границите на Европа, за сближаването на нашите политики за предоставяне на убежище и на нашите правила в ЕС и по-специално в Шенгенската зона. В този дух аз искам да продължим да напредваме с Италия", каза Макрон и припомни, че нито една страна не може да намери решение сама, нито да се изолира.

Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига, предупреди в неделя, че неговата страна не може да бъде повече "бежанският лагер на Европа".

"Добрите времена за незаконните имигранти свършиха. Подгответе се за стягане на куфарите", каза той.

По време на етап от местната предизборна кампания в Сицилия Салвини каза в неделя и, че Тунис е свободна и демократична страна, която не преживява война, епидемии, глад или чума и все пак тя "не изнася джентълмени, а както изглежда по-често изнася осъдени престъпници", предаде Асошиейтед прес.

Заради това изказване министерството на външните работи на Тунис повика за обяснения италианския посланик. В изявление на министерството се изразява голяма изненада от коментарите на Салвини относно миграцията между Тунис и Европа. Допълва се, че изказването на Салвини показва липса на разбиране на различните механизми за координация между тунизийските и италианските служби, справящи се с този феномен.

mediapool.bg