Кламер БГ - Новини: Македонските власти може да разследват Пендиков за обиди

Македонските власти може да разследват Пендиков за обиди

Свят

|
Пон, 27 Фев 2023г. 17:33ч.
Македонските власти може да разследват Пендиков за обиди

Християн Пендиков, сн. БГНЕС

"Християн Пендиков може да отговаря за обидите и обвиненията по адрес на Македония и македонците, като основната роля е на прокуратурата", каза вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич.

Секретарят на българския културен клуб "Цар Борис III" бе пребит в Охрид, като според местната прокуратура нападението е "от омраза поради национална и етническа принадлежност".

Вицепремиерът на Северна Македония посочи, че Пендиков ще трябва да докаже твърденията си, че българите в съседката ни са малтретирани.

"Според мен не е вярно, че го нападат, защото е българин. Разбира се, не оправдаваме насилието срещу никого", добави Маричич, цитиран от бТВ.

Маричич каза, че "законът не позволява да се отнеме македонското гражданство на Пендиков".

"Обвиненията и обидите към Македония могат да бъдат наказателно преследвани. Не е длъжен да възстановява гражданството си. Ще призова прокуратурата, както я призовахме и сега в последните случаи, в които се говори за омраза, за уронване на нашия народ и достойнство, да си свърши работата. Пендиков не трябва да е изключение", посочи Маричич.

По отношение на българските клубове Маричич смята, че те "не са заплаха за македонската идентичност, защото македонската идентичност е солидна и нищо не може да я застраши".

Според него "проблемът с клубовете е свързан с техните имена" и Министерството на правосъдието работи по този случай.

mediapool.bg