Кламер БГ - Новини: Майки алармират за "изчезнали" места за детска градина в София преди класирането

Майки алармират за "изчезнали" места за детска градина в София преди класирането

България

|
Ср, 26 Авг 2020г. 18:08ч.
Майки алармират за "изчезнали" места за детска градина в София преди класирането

За хаос и тотална каша алармират майки във фейсбук броени дни преди новото класиране за свободни места в детските градини. В същото време кметът Йорданка Фандъкова обяви, че "полага огромни усилия" и пренасочи темата към районните кметове, от които очаква инициативност за изграждане на нови детски градини. В събота трябва да излезе класиране за 3000 нови места в детските градини при недостиг на общо 10 000 места.

Сигналите

Майки се заканват във Фейсбук форуми да засипят с жалби Столична община заради мистериозно изчезнали свободни места преди класирането за детските градини на 29 август.

"Здравейте, днес аз пускам жалба. Не може да обявяваш прием за 7 деца и дни преди класирането да изчезнат. Да си се объркал с 1-2 места - да, ама със 7 вече ми идва вповече! Всеки да отговаря за постъпките си! Хората не са за подигравка и, ако в петък няма 3000 обещани места, ще копи-пействам жалби. Който има наблюдения за премахване на голям брой места, може да пише, за да ги включа в жалбата", пише майка в групата "Детски ясли и градини в гр. София".

Тя не е единствена. "Приеха малкия ми син в друга детска от баткото. Там се оказа, че са пуснали 3 места и аз реших (по много причини, освен да са заедно) да преместя баткото в същата градина. Със сигурност щяхме да влезнем. Обясних на детето, всичко точно и изведнъж....хоп места няма! Иде ми да се гръмна!!! Става въпрос за ДГ "Брезичка" в Дианабад", обяснява и Лилия Йосифова Денчева.

"В община Изгрев също рязко премахнаха 2 места за 1-ва яслена група. Да не са много, но от 8 свободни за района, останаха 6", посочва Благослава Георгиева. От Столична община заявиха пред Mediapool, че нямат подобни сигнали и посочиха, че ще направят проверка по изпратените от медиата ни.

На ход са районните кметове

На фона на тези и редица други сигнали във Фейсбук групата столичният кмет Йорданка Фандъкова в сряда сутринта обяви, че се строят 14 нови детски градини. От думите й стана ясно, че за проблема липсва инициативност при районните кметове.

"Средства се предоставят и инвестиции се правят непрекъснато. Най-важното беше да се активизират районните кметове, които да дават предложения", каза тя пред бТВ.

Справка на Mediapool в Информационната система за обслужване на детски заведения показа, че действително има обявен за строеж и ремонт общо 14 детски градини. От тях обаче само за три - ДГ 124, район "Красно село", ДГ 36, район "Искър" и ДГ 31, район "Люлин", пише, че са приключили строително-монтажните работи и предстои въвеждане в експлоатация. Те ще осигурят 600 места. За детски градини в Лозенец и "Искър" се посочва, че се очаква забавяне. За повечето от останалите сроковете за завършване на строителството са през 2021 г.

На 19 август Фандъкова се зарече, че "всеки (районен кмет -б.а.), който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството".

Тя припомни, че правителството е отпуснало 65 млн. за строителство на детски градини и училища. И посочи, че се строят нови учебни корпуси и спортни зали. Още тогава стана ясно, че около 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. На 29 август ще се проведе първото текущо класиране, като ще има обявени над 3000 нови свободни места.

На въпрос какво би казала на родителите, за чиито деца няма да има място, Фандъкова каза пред бТВ: "Това, че полагаме огромни усилия, боря се, надявам се да сме на финала на приемането на промените в наредбите. Имам подкрепата на министрите на регионалното развитие и на здравеопазването, за да може да облекчим процеса, да може да насърчим и инвеститори, които имат желание, но в момента нямат законова възможност да изграждат детски градини на партерните и първи етажи на сградите". Не стана ясно защо това не е направено през четирите мандата, в които тя е градоначалник.

Най-голям проблем с местата в детските градини има в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а през последните няколко години и в район "Витоша", заяви пред Mediapool на 20 август Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столична община.

"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата от 3 до 6-годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните недостигът е малко над 1500 места", посочи още тя.

Улеснение

Едно от облекченията за детските градини тази есен е, че единствено и само за децата, които за първи път постъпват в детска градина или ясла, ще се изискват преди това медицински документи.

"Това е едно указание, което през август получихме от Министерство на здравеопазването и в него много ясно се казва, че родителите са длъжни да предоставят необходимите медицински документи единствено за деца, които за първи път посещават детска градина, т.е. при планов прием на новоприети деца", уточни още Минчева.

За останалите деца ще се спазват указания на РЗИ, който казват, че децата, които са отсъствали, не следва да ходят при джипито да взимат медицински бележки. Голяма част от тях през лятото са на село при бабите си и дядовците си.

mediapool.bg