Кламер БГ - Новини: МОН проверява избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ

МОН проверява избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ

България

|
Вт, 11 Юли 2023г. 15:07ч.
МОН проверява избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ

Любомир Спасов беше избран за нов половин мандат начело на Медицинския университета на Софийския университет. Сн. БГНЕС, архив

Проверка на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е разпоредил министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, както ще бъде проверена и законосъобразността на процедурата, обявиха от ведомството във вторник.

Министерството очаква и становище от Контролния съвет на университета, който също е сезиран за казуса.

Проверка по сигнал

В понеделник лекари от университетската болница "Лозенец", която Спасов оглавяваше в продължение на 23 години и която е учебна база на факултета, сигнализираха, че изборът на декан е съпътстван с машинации и груби нарушения. Общото събрание на Медицинския факултет на СУ се е състояло на 23 юни.

С процедурни хватки част от членовете му са лишени от право на глас и от правото да бъдат избирани в ръководните органи на факултета. Така е елиминиран единственият конкурент на проф. Спасов за деканското място - досегашният декан доц. Дорина Асенова.

Спасов е избран, въпреки че вече има два мандата и половина зад гърба си, а според юристи е спорно дали може да бъде избран за нов, тъй като законът позволява подобен пост да се заема за не повече от два мандата от по 4 години.

Още по темата:

Тайнствен апартамент в болница "Лозенец" с джакузи и сауна

Спасов ще ръководи факултета 2 години, докато навърши 65 г., когато по закон вече не може да е на тази длъжност.

Ръководството на университета мълчи

Лекари от болницата сезираха за нарушенията Контролния съвет на Софийския университет, ректора проф. Анастас Герджиков, като е заведено и дело в Софийския административен съд.

До момента реакция от ръководството на Софийския университет няма. На сайта на университета казусът е отбелязан с новина, че проф. Спасов е избран за декан на Медицинския факултет с 51 гласа "за", 9 "против" и 20 "въздържал се". Тя е публикувана повече от две седмици след изборите.

Следва кратка биография за образованието и заеманите длъжности от новия стар декан на факултета. Няма и дума, че изборът му се оспорва. От съобщението не става ясно и ръководството на университета да вижда нещо нередно в него.

Още по темата:

Любомир Спасов се завърна скандално като декан на Медицинския факултет в СУ

Веднага след избора си проф. Спасов прекратява обявените преди два месеца конкурси за академични длъжности във факултета.

Те са открити от Академичния съвет на университета – орган, който по принцип е по-висш от ръководните органи на факултетите.

Назначава и студенти в ръководения от него "Симулационен център", който според колегите му от факултета, на практика не работи. Същите тези студенти са част и от Общото събрание на факултета и са гласували за Спасов.

mediapool.bg