Кламер БГ - Новини: МОН предлага три дати за начало на учебната година

МОН предлага три дати за начало на учебната година

България

|
Четв, 10 Март 2022г. 10:36ч.
МОН предлага три дати за начало на учебната година

снимка БГНЕС

През 2023 г. учебната година може да започва на 1, 7 или 15 септември. Това са трите варианта, които Министерството на образуванието и науката, предлага за дебат. Това, което е ясно, че септември т.г. учебните занятия ще започнат на 15 септември, както обикновено.

Министерството прилага данни, които показват, че българските ученици учат най-малко в Европа. Общият брой на задължителните им часове в класовете от 1 до 10 клас е 7040. В Ирландия часовете са почти над 50% повече - 11 372, а повече от 10 000 учебни часа имат децата в Испания, Холандия и Дания.

Средното количество учебни часове на държавите в ЕС е 8617 часа

Причината е, че българските ученици имат най-големите ваканции в Европа - средно 91 учебни дни в годината, което се дължи основно на твърде дългата лятна ваканция.

За сравнение, средно за Европа през учебната 2021/22 г. ваканциите са били 70 учебни дни, като 20 от тях са разпределени през учебната година. Най-малко почиват учениците в Германия и Дания - съответно 53 и 56 учебни дни в годината.

"При тази ситуация, съчетана с проблеми в учебните програми и учебниците, не е изненадващо, че повечето български ученици са все по-неподготвени и все по-неконкурентоспособни на своите европейски връстници. Една от причините е, че те не успяват да усвоят и затвърдят учебния материал в училище – нямат достатъчно време за упражнения, работа в групи и по проекти, а родителите им са принудени да плащат за частни уроци",се казва в анализа на министерството.

Министерството е разработило три варианта за промяна в съотношението между учебните дни и ваканциите.

Първият вариант предвижда начало на учебната година на 15 септември, а продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни за учениците от 1 до 6 клас включително.Учебната година за най-малките ученици (1-3 клас) ще приключва на 15 юни, а не 31 май, както е досега. Учениците от 4 до 6 клас ще учат до 30 юни,а не до 15 юни. За останалите графикът не се променя.

Вторият вариант предвижда учебната година да започва на 7 септември за всички ученици. И при този вариант удължаването на учебната година за най-малките остава същото, но ваканциите се увеличават, като ще бъдат по-равномерно разпределени през годината.

Третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, като учениците от 1 до 6 клас ще учат по схемата, описана в първите два вариант. Това ще доведе до увеличаване на ваканциите с десет дни в рамките на учебната година.

mediapool.bg