Кламер БГ - Новини: МОН обеща максимално присъствено обучение през новата година

МОН обеща максимално присъствено обучение през новата година

България

|
Пет, 12 Авг 2022г. 12:48ч.
МОН обеща максимално присъствено обучение през новата година

Сн. БГНЕС

Максимално присъствено обучение в училищата и университетите през новата учебна година. Това обеща служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов при представянето на екипа си в петък. Той все пак обясни, че решенията за това ще зависят от разпространението на Covid-19 и развитието на пандемията.

Министърът допусна още, че е възможно да се стигне до принудителни ваканции заради евентуални проблеми с газовите доставки. По думите му са осигурени достатъчно средства за отоплението в образователните институции, но "друг е въпросът за фактическата ситуация с наличността на отоплителните материали", каза проф. Пенов.

Проф. Пенов не отговори категорично какво ще предприеме образователното министерство след решението на Върховния административен съд да спре временно прилагането на наредбата с изискванията за избор на училищни директори. Заяви обаче, че няма да бъдат доведени до край и "при капчица съмнение относно законосъобразността им". Проф. Пенов не каза категорично дали към момента има подобни съмнения, но добави, че е очаквал наредбата да се обжалва и да има такова развитие. От началото на юли с конкурси се търсят нови директори на над 400 училища. "Обсъждаме в момента, с оглед фазата на конкурсите, как да продължим. Водещ ще е принципът на законност", добави проф. Пенов.

Министърът не каза категорично и каква е позицията му по други спорни въпроси за промени в системата на образованието като увеличаването на часовете по някои предмети в прогимназиалния етап и новите правила за оценяване на академичния състав. Образователното министерство предложи повече часове за учениците от V до VII клас, след като здравното министерство препоръча продължителността на часовете в този етап да бъде намалена от 45 на 40 минути. Срещу идеята за по-голям брой часове за сметка на по-малкото време се обявиха от Съюза на работодателите в системата на образованието.

На няколко пъти проф. Пенов обясни, че решение за това дали да се приеме тази промяна, както и другите предложения за нормативни изменения в сектора, ще се взема, след като минат обществените обсъждания на съответните актове и се анализират постъпилите становища.

Проф. Пенов отбеляза, че първата оперативна програма, одобрена от Европейската комисия, е "Образование" и допълни, че това е благодарение на работата на предходните екипи, ръководили МОН. Посочи като стратегически приоритет работата по Националния план за възстановяване и устойчивост. По думите му целта е да не се забави изпълнението на тези дейности, за да може средствата да бъдат насочени към образованието. Министърът каза, че общо над 3.5 млрд лв. се очаква да влязат в сферата на образованието по оперативната програма и плана.

mediapool.bg