Кламер БГ - Новини: МИР Чужбина и без Бат Сали в Парламента

МИР Чужбина и без Бат Сали в Парламента

Биволъ

|
Четв, 16 Окт 2014г. 07:53ч.
МИР Чужбина и без Бат Сали в Парламента

Ако имаше многомандатен избирателен район „Чужбина“ с 10 мандата ДПС нямаше да получи мандат в Кюстендил, откъдето влезе Александър Методиев – Бат Сали. Движението щеше да загуби мандати и във Видин, Габрово, Mонтана, Шумен, Ямбол, за сметка на един допълнителен мандат в Кърджали и 5 мандата от чужбина.

Всеки може да провери тези сметки с онлайн програмата предоставена от Биволъ тук. Автор на математическия анализ е проф. Любомир Гаврилов от Институт по математика в Тулуза (математически анализ). Д-р Стефан Манов изготви концепцията и алгоритъма, а Делян Делчев е автор на програмния код.

mir10-2

Сега ДПС печели 1 мандат в Кюстендил с 800 гласа. С МИР Чужбина ДПС няма мандат в Кюстендил

Сега ДПС печели 1 мандат в Кюстендил с 800 гласа. С МИР Чужбина ДПС няма мандат в Кюстендил

Софтуерът работи директно в уеб браузъра като зарежда различни резултати и изчислява напълно прозрачно и проверимо разпределението на мандатите. Той може да се ползва както за проверка на данните от предишни избори, така и за симулации с различни данни и конфигурации на МИР.

Програмата, която е актуална и днес, беше публикувана за Избори 2013 г. Тогава ЦИК и Информационно обслужване отказаха да публикуват кода за изчисляване на резултатите. Освен това Проф. Гаврилов и д-р Манов откриха и бъг в методиката предложена от проф. Калинов от ЦИК, поради което неговата методика получи ироничното прозвище „Калинчи код“. От името на Временните обществени съвети на българите в чужбина те внесоха в парламента експертно предложение за корекция на избирателния кодекс, предвиждащ създаването на централна листа, за да се избегнат деформациите на вота. То не беше прието от комисията на Мая Манолова.

Изкривяването на изборните резултати е пряко следствие от изкривената изборна география, това показва математиката. МИР Чужбина беше предложен аргументирано и на ГЕРБ и на БСП без резултат.

Изводът е прост: партийните върхушки

упорито и последователно отказват да третират гражданите в чужбина като пълноценни избиратели, за да не им объркат сметките.

Виж още: Към ново изборно законодателство? За особеностите на българската избирателна система и няколко предложения за подобряването й

bivol.bg