Кламер БГ - Новини: МЗ увеличава лекарствата, които могат да се продават през автомат

МЗ увеличава лекарствата, които могат да се продават през автомат

България

|
Ср, 14 Окт 2020г. 16:42ч.
МЗ увеличава лекарствата, които могат да се продават през автомат

Министерството на здравеопазването предлага съществено разширяване на списъка с лекарства без рецепта, които могат да бъдат продавани през автомати. Промяната е очаквана, тъй като ведомството декларира това намерение в становището си по прокарания на тъмно и светкавично оттеглен от Министерския съвет проект на компанията "Пос фарма". Проектът предвиждаше разполагането на 120 вендинг машини в малки населени места без аптеки, като отпускането на медикаментите се предвиждаше да бъде консултирано онлайн от кол център в "София Тех Парк", в който да работят 50 фармацевти.

След острата обществена реакция от фармацевтичното съсловие и множеството въпроси, които проектът породи поради противоречия с действащото законодателство, той беше светкавично оттеглен от Миинстерския съвет и самата компания с цел да се търси консенсус. Така или иначе обаче от МЗ обещаха разширяване на списъка с лекарства, които могат да бъдат продавани през вендинг машини, тъй каот сега асортиментът е силно ограничен. Сега вендинг машините могат да са изнесени само пред действаща аптека, но не и да бъдат поставяни самостоятелно. През тях могат да бъдат продавани само ограничен кръг лекарства без лекарско предписание: медикаменти срещу температура и болка, антисептици, витамини.

Сега МЗ предлага списъкът да бъде разширен и с други продукти, отпускани без рецепта. Сред тях са разхлабителни, лекарства за храносмилателната система, антиревматични лекарства, успокоителни, антихистамини, анестетици и др.

От МЗ се аргументират, че списъкът не е обновяван отдавна и промяната ще полезна за аптеки, които не са с денонощен режим на работа. Така пациентите ще могат да се снабдяват поне с част от лекарствата извън работното време на аптеката. Същевременно ще се облекчи натовареността на фармацевтите в работно време.

mediapool.bg