Кламер БГ - Новини: МЗ прогнозира демонополизация на здравната каса след поне 2 години

МЗ прогнозира демонополизация на здравната каса след поне 2 години

България

|
Пон, 26 Фев 2018г. 18:40ч.
МЗ прогнозира демонополизация на здравната каса след поне 2 години

Поне 2 години би отнел процесът на демонополизация на здравната каса, заяви в понеделник зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който откри конференцията ”Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС”, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

”Според мен са твърде големи очакванията към демонополизацията на НЗОК. Германия е една страна, в която от самото начало така е формирано здравното осигуряване с много фондове, но при тях вървят обратните процеси. Там в момента се обединяват, за да могат да покрият нуждите на хората. Съществуващото у нас здравно застраховане ни дава възможност за надграждане и за покриване на допълнителен риск при заболяване“, заяви Пенков.

”Има много идеи, но въпросът е кое ще бъде най-добро за България. Все още сме на етап обсъждане. Чисто теоретично за мен идеалният срок демонополизацията да се случи без да има стрес за хората е до 2 години”, коментира Пенков. Той поясни, че това е периодът, необходим за преценка, изготвяне на ново законодателство, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата.

Той уточни, че дали размерът на здравната вноска ще остане 8%, когато стартира демонополизацията, е чисто политическо решение.

”Говорихме си с колегите от Германия преди началото на конференцията, че при демонополизацията има съревнование и конкурентост между самия пакет услуги, който се предлага и оттам се търси интереса на човека, но при един такъв модел е абсолютно забранена негативната селекция“, заяви Пенков.

По думите му това означава, че ако той има едно или две заболявания, няма да бъде много желан за фонда, защото ще прави разходи и ще трябва да взима лекарства. Според него затова е хубаво да се направи национален преливник – на национално ниво да има отделени средства от осигурителните вноски от различните фондове, за да може там, където има хора с повече нужди, те да бъдат подпомогнати.

По думите му е ясно, че вече трябва да има повече пазар и по друг начин да бъдат формирани отношенията между доставчиците на медицинска, дентална и лекарствена помощ и здравноосигурителни институции.

”Надяваме се, че като се променят нещата, значимо ще се подобри контролът върху изразходваните средства и няма да имаме такъв тип измами. В Германия има до 5% измами в здравноосигурителната система – въпросът е да не са повече“, каза д-р Пенков.

mediapool.bg