Кламер БГ - Новини: МЗ: Орязаните пари на видинските санитари са от времето на кабинета "Борисов"

МЗ: Орязаните пари на видинските санитари са от времето на кабинета "Борисов"

България

|
Четв, 11 Ноем 2021г. 18:20ч.
МЗ: Орязаните пари на видинските санитари са от времето на кабинета "Борисов"

МЗ: Орязаните пари на видинските санитари са от времето на кабинета

Проверката на "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването във видинската болница "Св. Петка" е установила, че оплакванията за намалено заплащане за работа на "първа линия" на санитарите от спешното отделение се отнася за 2020 година и периода януари-май 2021 година. Това съобщиха от МЗ в четвъртък, ден след като лично президентът Румен Радев отиде да тушира на място започналата гладна стачка на санитарите от спешното отделение. От МЗ заявиха в четвъртък, че всеки един от санитарите е посочил, че след месец юни 2021 година е получавал редовно и изцяло сумите за работа на първа линия.

След проведена среща между протестиращите и заместник-директора на болницата д-р Богдан Томов обявената гладна стачка се отменя, като предстоят още разговори с ръководството.

Проверяващите не получили отговор на въпроса, защо след като недоволството от заплащането е свързано с минало време, се организира протест сега, няколко дни преди изборите и случайно ли е съвпадението с посещението на президента Румен Радев в района.

От МЗ постявят и въпроса случайно ли е съвпадението, че един от лидерите на протеста е кандидат за народен представител.

"Случайно ли е съвпадението, че клип, заснет в COVID отделението на видинската болница един месец по-рано, се разпространява в медиите сега, при това след манипулиране на съдържанието?", пита още МЗ в съобщение, озаглавено "Един скандал с привкус на предизборна кампания".

Преди ден и президентът Радев коментира на място, че е грозно да се експлоатират усилията на медиците в борбата с епидемията за предизборни цели.

Преди два дни санитарите от спешното отделение обявиха, че са финансово ощетени, както и че заплащането им не е редовно. Те обявиха, че искат справедливо разпределение на парите си и от утре започват гладна стачка. За исканията им синдикат "Защита" уведоми МЗ, което разпореди проверка бавят ли се парите на санитарите и защо.

mediapool.bg