Кламер БГ - Новини: Кристалина Георгиева: Коронавирусът излага на риск възстановяването на световната икономика

Кристалина Георгиева: Коронавирусът излага на риск възстановяването на световната икономика

Свят

|
Нед, 23 Фев 2020г. 18:53ч.
Кристалина Георгиева: Коронавирусът излага на риск възстановяването на световната икономика

Епидемията от новия коронавирус излага на риск възстановяването на световната икономика, което вече е крехко, предупреди днес управителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

Тя говори в Рияд след края на двудневната среща в саудитската столица на министрите на финансите и на управителите на централните банки на страните от Г-20.

"Вирусът Ковид-19, световна санитарна извънредна ситуация, наруши икономическата дейност в Китай и може да изложи на риск възстановяването", заяви Георгиева.

Европейският съюз не вижда смисъл от паника заради разпространението на вируса в Италия, където двама души починаха, а над 100 се заразиха, каза еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Джентилони даде да се разбере, че "ЕС има пълно доверие в италианските власти и решенията, които те взимат. Споделяме безпокойството за възможно (разпространение на) заразата, но няма нужда от паника."

В заключителната декларация от срещата финансовите министри и централните банкери на двайсетте водещи икономически сили изразиха очакване за умерен растеж на световната икономика през тази и следващата година благодарение на по-хлабавата парична политика и на отслабването на търговските напрежения. Те също така обещаха да следят последиците от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Вчера Кристалина Георгиева каза, че МВФ очаква ръст на световната икономика тази година от 3,2 процента - с 0,1 на сто по-малко от предишната прогноза, от януари.

Климатичните промени бяха споменати във финално комюнике на Г-20 за първи път след встъпването в длъжност през януари 2017 г. на президента на САЩ Доналд Тръмп, казаха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

В компромисния текст, отчитащ американските възражения, пише за проучване на последиците от климатичните промени върху финансовата стабилност, въпреки че те не са споменати сред рисковете за световния икономически растеж.

В заключителната декларация финансовите министри и централните банкери от Г-20 освен това изразиха желание да се договорят за реформа на данъчното облагане на дигиталния сектор до края на годината с цел увеличаване на данъците, които плащат големите корпорации, предаде ДПА.

mediapool.bg