Кламер БГ - Новини: Нов диагностичен метод увеличи рязко броя на починалите и болните от коронавируса

Нов диагностичен метод увеличи рязко броя на починалите и болните от коронавируса

Свят

|
Четв, 13 Фев 2020г. 13:03ч.
Нов диагностичен метод увеличи рязко броя на починалите и болните от коронавируса

В резултат на нов метод за диагностициране китайската провинция Хубей, която е епицентър на заразата с новия коронавирус, съобщи днес за рекорден скок на смъртните случаи от болестта и за хиляди нови болни, предаде Ройтерс в четвъртък.

Това предполага, че Китай и светът са изправени пред много по-голяма криза, отбелязва агенцията.

Здравните власти в Хубей казаха, че 242 души са починали вчера от грипоподобния вирус. Това е най-голямото увеличение в рамките на един ден от откриването на патогена в края на декември. Така общият брой на починалите от новооткрития вирус надхвърли 1350. Всички, с изключение на двама, са починали в Китай, а преобладаващата част от китайските смъртни случаи, 1310, са в Хубей.

Скокът в статистиката се появи ден след като пазарите бяха зарадвани, след като Китай съобщи за най-ниския брой нови случаи в рамките на две седмици. Това подкрепи прогнозата на най-високопоставения китайски здравен съветник, че епидемията може да бъде овладяна до края на април.

Досега Хубей позволяваше потвърждаване на инфекцията единствено с тест на рибонуклеинова киселина, който обаче отнемаше дни за поява на резултат. РНК носи генетична информация, която позволява идентифициране на организми каквито са вирусите.

Но вече е започнало използването на сканиране с по-бърза компютърна томография, което разкрива белодробни инфекции, за да се потвърждават случаи на зараза с вируса, казаха властите.

В резултат днес беше съобщено за нови 14 840 случая в Хубей, докато ден по-рано общият брой на случаите в национален китайски мащаб беше 2015.

Понастоящем за около 60 000 души е потвърдено, че са носители на вируса. Повечето от тях са в Китай.

Изследването с компютърна томография ще помогне пациентите да получават лечение по-бързо и да се увеличат шансовете им за възстановяване, обяви здравната комисия в Хубей.

Новата процедура за диагностициране може да обясни скока в броя на смъртните случаи, заяви Рейна Макинтайър, ръководителка на изследванията по биосигурност в института Кърби при университета в Нов Южен Уелс.

Новата технология за диагностициране се използва само в провинция Хубей, казаха китайските власти.

"Коригирахме резултатите, свързани с лица, за които има подозрение, че са заразени, идентифицирани напоследък. След това спрямо тази група приложихме нови стандарти за класификация, които ще се използват и по-нататък при диагностициране на заразените", се казва в изявление, публикувано на сайта на комисията по въпросите на хигиената и здравеопазването в Хубей.

В съобщението се посочва, че коригирането на критериите, според които човек се признава за заразен с новия коронавирус, е било направено с цел уеднаквяване на националните методи за установяване на заболелите в цял Китай.

В края на вчерашния ден броят на починалите от коронавируса в Китай достигна 1367 - с 254 повече от тези във вторник, съобщи днес китайската Национална здравна комисия, цитирана от Ройтерс. На територията на Китай вчера е имало 15 152 новопотвърдени случаи на зараза, с което общият им брой достигна 59 805.

Посланикът в София: Пикът на заразата се очаква до края на февруари

Най-вероятно пикът на заразата с новия коронавирус ще бъде в средата или края на февруари. Това каза в четвъртък сутрин посланикът на Китай у нас Дун Сяодзюн пред бТВ.

Все още няма потвърждение какъв е източникът на заразата. Градският транспорт, летищата и жп гарите в Ухан са затворени като част от мерките за предотвратяване разпространението на опасния вирус. Сред останалите мерки са удължаване на ваканцията за учениците, както и отлагане началото на учебната година. Препоръчано е още на предприятията по-гъвкаво да организират годишния отпуск на служителите си, за да се намали максимално заразата между хората заради движението.

Китайският посланик смята, че предприетите мерки в страната вече дават резултат. Той показа съпоставка между потвърдени и съмнителни случаи на заразени с коронавирус, направена от 21 януари до 11 февруари. Цитираните от него данни обаче се вече стари и, както стана дума, са коригирани заради новия метод на диагностициране.

Заразата вече официално се нарича "КОВИД-19" - съкращението идва от коронавирус и годината 2019-а. По думите на посланика на Китай спекулациите откъде идва вирусът не помагат за ограничаването му.

"Това е нов, непознат коронавирус и затова трябва време хората да го разпознаят. Вярвам, че с времето ще имаме повече информация за него", каза посланик Сяодзюн.

"Изграждането на нови болници е една от най-важните мерки, взети от китайското правителство. За 10 дни една болница с 1000 легла е построена. Много хора казват, че това е символ на скоростта на Китай. Втората болница е построена за 12 дни с 1600 легла. Също така използваме няколко стадиона като мобилни болници. Те са по-скоро за пациентите с по-леки симптоми", обясни Дун Сяодзюн.

Попитан как ще се отрази коронавирусът на китайската икономика Саодзюн заяви, че ще има кратко негативно влияние, но тенденцията на развитието на китайската икономика няма да се промени.

"Посолството ни поддържа тесни контакти с българското правителство и съответните ведомства. Имаме директен канал за комуникация за превенция на епидемията. Имаме и директен контакт с граничните полицаи и летището", каза посланик Дун Сяодзюн.

Трудно е да се предвиди въздействието върху икономиката

Междувременно генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че е трудно да се предвиди въздействието на коронавируса върху световната икономика.

Най-вероятният сценарий ще е рязък спад в икономическите дейности в Китай, последван от бързо възстановяване, каза Георгиева пред телевизия Си Ен Би Си. Според нея в крайна сметка влиянието на глобално равнище ще е относително сдържано.

"Това стана при предишната епидемия от ТОРС през 2002 - 2003 година. Но сега Китай е различен, светът е различен", добави Георгиева.

Тя отбеляза, че Китай има възможността да мобилизира средства за стимулиране на икономиката и това може да смекчи ефектите от вируса.

mediapool.bg