Кламер БГ - Новини: МВР ще предложи прагът за алкохол за шофьори да падне до 0.5 промила

МВР ще предложи прагът за алкохол за шофьори да падне до 0.5 промила

България

|
Пон, 25 Септ 2023г. 12:49ч.
МВР ще предложи прагът за алкохол за шофьори да падне до 0.5 промила

Живко Коцев. Снимка: БГНЕС

МВР ще предложи прагът на допустимото количество алкохол в кръвта на шофьорите да падне до 0.5 промила. Това съобщи пред Нова телевизия главният секретар на ведомството Живко Коцев.

В момента наличието на алкохол до 0.5 промила е долната граница, под която наказание не се налага. Над тези стойности се прилагат административни мерки като отнемане на книжката. Наличие на алкохол над 1.2 промила е престъпление. В тези случаи нарушителите подлежат на прокурорско разследване и е възможно да бъдат наказани със затвор.

Видим контрол

МВР ще бъде безкомпромисно към системните нарушители на пътните правила, обеща Коцев. По думите това означава повече контрол на агресивните водачи и каращите след употреба.

"Предлагаме нивото да е до 0.5 или до 0.2 промила, да взаимстваме от европейската практика. Прагът до 1.2 е изключително много. Т.е. да ограничим до минимум консумацията", заяви Коцев.

Главният секретар коментира, че личната му позиция е изобщо да не се допуска да се кара след употреба на алкохол. Предложението ще бъде направено от експертна група. Не е ясно дали ще бъде възприето от парламента.

Още по темата:

Коли от пияни и дрогирани шофьори ще се изземват само при тежки случаи

Коцев заяви, че ще изисква от пътната полиция "явен, видим контрол на пътно-транспортния поток".

"Те трябва да бъдат непрекъснато извън автомобилите, да се съпричастни към потока, да оказват помощ на водачите, на участниците и този контрол трябва да бъде демонстративен. Това е формулата да се справим с пътно-транспортните произшествия", заяви той.

Мярката работи

Коцев е поредният представител на МВР, който твърди, че приетите през миналия месец поправки в НК, които дават възможност за конфискация на колата на пиян или дрогиран шофьор, работят. От пътната полиция наскоро коментираха, че шофьорите у нас се плащат повече да не им вземат автомобила, отколкото от риска да убият човек.

Поправките предизвикаха сериозно недоволство най-вече заради липсващата организация при влизането им в сила. У нас все още кръвни проби за наркотици се чакат месеци, защото само три лаборатории ги работят. Едновременно обаче полевите тестове за наркотици често дават фалшиво положителни резултати и реагират на определени медикаменти, които се взимат по лекарско предписание.

В отговор правителството обеща бързо преоборудване на лабораториите, така че пробите да излизат в рамките на седмица. Някои обществени поръчки вече бяха обявени, но ще минат месеци преди изоставането да бъде наваксано.

mediapool.bg