Кламер БГ - Новини: МВР чака Младен Маринов за разпит

МВР чака Младен Маринов за разпит

България

|
Пон, 15 Ноем 2021г. 12:32ч.
МВР чака Младен Маринов за разпит

Младен Маринов, Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов е бил призован за разпит миналата седмица. Той е заявил, че не може да се яви заради ангажиментите си покрай предизборната кампания. Маринов е обещал, че ще се обади в понеделник, за да се уточни час, в който да бъде разпитан. По информация на Mediapool това още не се е случило. Източници от МВР обясниха, че може да му бъде наложена глоба, тъй като призовката е била връчена официално. Ако и след това не се яви, ще бъде принудително доведен.

Маринов е извикан на разпит заради проверка за негови връзки със собствениците на охранителната фирма "Делта Гард". Димитър Спасов-Каратиста, който доскоро притежаваше 50% от дружеството, е бил разпитан в понеделник. Извикан е и другият собственик – Марин Русев.

Миналата седмица МВР показа запис от 2005 г., на който е заснета среща между Спасов, Маринов и Русев. Според силовото ведомство това се е случило в Несебър. Тримата са се срещали и с близки до Димитър Желязков – Митьо Очите и братята Маргини, твърдят от МВР. По това време Маринов и Русев са полицейски служители.

Проверката започна след сигнал на Антикорупционния фонд, автори на разследването "Осемте джуджета". Според тях има докладна записка на полицаи от Несебър, които същата вечер са проверили колите, с които са пътували тримата. Маринов и Русев се представили като служители на МВР. В друга кола пътува ММА боецът Станислав Недков-Стъки.

Освен за връзките си с "Делта Гард" Маринов ще бъде разпитван и за собствеността на джип "Тойта Тундра". Колата се оказва собственост на дъщеря му Силвия Маринова през пролетта на миналата година. Бизнесменът Илия Златанов, основен герой в "Осемте джуджета", твърди, че джипът е бил собственост на негова фирма. Златанов разказа, че бившият следовател Петьо Петров се е опитал да му отнеме бизнеса с помощта на висши прокурори. Дъщерята на Маринов също е призована за разпит, както и брат му.

Миналата седмица бе разпитан бившият следовател Петров. Бе привикана и съпругата му Любена Петрова. Тя не се яви и се очаква това да стане тази седмица.

mediapool.bg