Кламер БГ - Новини: МВР разследва корупция, но само на оперативно ниво

МВР разследва корупция, но само на оперативно ниво

България

|
Пет, 07 Юли 2023г. 08:03ч.
МВР разследва корупция, но само на оперативно ниво

Калин Стоянов. Снимка: БГНЕС

Полицията разследва корупция по високите етажи на властта. Това уверява в интервю за БТА вътрешният министър Калин Стоянов. Към момента обаче производствата са на оперативно ниво, т.е. не са докладвани в прокуратурата и по тях няма повдигнати обвинения.

"Повечето от разследванията са на оперативно ниво. Когато бъдат събрани достатъчно данни, материалите се докладват в прокуратурата. Борбата с корупцията е сериозен приоритет за МВР, но не бива да бъде само за ведомството, тъй като има и други институции, които са отговорни по тази линия", заявява той.

Без резултати

Само преди няколко дни Европейската комисия обяви поредния си доклад за върховенството на закона. В частта за България отново се подчертава сериозната липса на присъди по корупционни престъпления.

През последните 3-4 години нито МВР, нито прокуратурата могат да се похвалят с подобно дело. Всъщност единствената присъда за корупционно престъпление в последния мандат на ГЕРБ е тази срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Заради цирковете, които разследващите организираха по това дело обаче, много хора са убедени, че Иванчева е била "сготвена".

Още по темата:

ЕК хвали България за реформите, но напомня за липсата на присъди

През последните дни МВР проведе акции по тази линия. В Търговище бе задържан за подкуп съдия. В София пък бяха арестувани петима полицаи по подозрение, че са взели пари, за да прикрият катастрофа. Те бяха освободени на следващия ден и няма информация да са им повдигнати обвинения.

Съдията бе оставен в ареста. Производството срещу него обаче е на много ранен етап прогнози не може да се правят. Прокуратурата има горчив опит с подобни дела. Преди години по подозрение в подкуп бе арестуван русенски съдия. След това бе оправдан и осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Още по темата:

Задържаният за подкуп съдия остава в ареста

До края на годината

До края на годината България ще бъде приета в "Шенген", убеден е вътрешният минситър. Той посочва, че ЕК е препоръчала дипломатически усилия в тази посока. Според Стоянов страната ни е изпълнила всички критерии за прием.

"Станахме и свидетели на доклада на ЕК по отношение на върховенството на закона, там има положителна оценка по отношение на България, което означава че Нидерландия вече би следвало да бъде с малко по-различна позиция от тази, която беше първоначално Другата скептично настроена държава за приемането ни в Шенген е Австрия, там също водим много интензивни разговори на експертно ниво и правим всичко възможно. Считам, че с усилията, които полагаме правим необходимото и следва те също да променят своята позиция в положителна такава. Надявам се до края на годината България и Румъния да бъде приети в шенгенското пространство", казва той.

mediapool.bg