Кламер БГ - Новини: МВР и Данаил Кирилов с антинагради за публичност

МВР и Данаил Кирилов с антинагради за публичност

България

|
Пон, 28 Септ 2020г. 19:03ч.
МВР и Данаил Кирилов с антинагради за публичност

МВР и Министерството на правосъдието получиха антинаградите на "Програма "Достъп до обществена информация" за тази година. Правосъдното министерство бе отличено заради отказа на Данаил Кирилов да изпълни влязло в сила съдебно решение и да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с европейските експерти, които подготвят докладите за България.

МВР получи антинаграда заради отказ да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Третата антинаграда е за "най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация". Там отличена е главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Номинирана е от журналистката от в. "Сега" и член на журито на организацията Доротея Дачкова, която се опитва да получи информация по т.нар. случай "Цумгейт".

Става дума за срещата между бившия главен прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Георги Гергов и с издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев. За достъп до същата информация от гражданския активист Николай Неделчев бе заведено и второ дело, по което административният съд нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.

Наградите се раздават от организацията всяка година на 28 септември, който е Международният ден на правото да знам. По време на церемонията има и много положителни награди.

Активистът и журналист от Силистра Димитър Пецов получи голямата награда за гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация. Неговият случай бе особено скандален. В началото на май, няколко дни след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител, Пецов беше задържан за 24 часа. При полицейска проверка в колата му са открити наркотици. Впоследствие той беше освободен без никакви обвинения.

"Иска се изключителна смелост да бъде връчена тази награда с оглед обстоятелствата. Това е изключителен жест и прецедент, който се надявам да промени нещата", заяви Димитър Пецов, цитиран от "Дневник".

"Антикорупционният фонд" получи голямата награда в категорията за неправителствена организация.

"Благодаря за усилието на всички. Това е оценка за нашата способност да търсим решения и да оцеляваме. Текущата години ни сервира нещо, с което не се бяхме сблъсквали - анонимни заплахи срещу хора от нашия екип", каза изпълнителният директор на фонда Бойко Станкушев.

Грамота беше присъдена на гражданско сдружение БОЕЦ. "Няма как да сме истински свободни без правото да знаем. Десетки са заявленията, които сме внесли. Тази дейност има своята цена. Две повдигнати обвинения имам към този момент. Достъпът до обществената информация не е само за НПО-та и медиите, това е гражданска отговорност за всеки", коментира Георги Георгиев от БОЕЦ.

В категорията за "Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация" голямата награда "Златен ключ" получи Мила Чернева от вестник "Капитал". "В последните 2 години Мила Чернева води дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията и винаги отразява развитието по казусите за достъп до информация в публикации. Тя води и три текущи съдебни дела срещу откази на институции.

"Радостна съм, че променяме практиките на институциите и достигаме до поисканата информация. Освен това трябва да спомена и всички журналисти и граждани, които активно ползват ЗДОИ от години, служат за пример, а и не се отказват, когато са жертви на натиск, напротив - продължават да са смели и упорити", заяви Чернева.

Втората награда - грамота, получи Спас Спасов от "Дневник", който е отличен за последователната му работа за замърсяването на Варненското езеро. "За мен е важно, че един проблем с неправомерното разходване на европейски средства беше осветен чрез публикациите ми.", каза той.

mediapool.bg