Кламер БГ - Новини: МВР: Нямаше протестиращи, а ултраси и криминален контингент от провинцията

МВР: Нямаше протестиращи, а ултраси и криминален контингент от провинцията

България

|
Ср, 02 Септ 2020г. 18:48ч.
МВР: Нямаше протестиращи, а ултраси и криминален контингент от провинцията

Футболни агитки и хора от криминалния контингент са били докарани от провинцията в София, за да се търси сблъсък с полицията, обяви шефът на СДВР Георги Хаджиев в сряда следобед по повод стълкновенията по време на протеста, започнал в 8 сутринта.

Според Хаджиев идеята е била да се търси директен сблъсък с униформените.

"Срещу българската полиция днес не бяха изправени мирно протестиращи, а криминален контингент и ултраси, които бяха доведени от провинцията, търсещи директен сблъсък с колегите", обясни той, след като полицията използва лютив спрей, за да отблъсне протестиращите през президентството.

Цялата палитра на НК

Над 35 човека са били арестувани. Според Хаджиев голяма част от тях са част от политическа партия. 30 от тях имали криминалистически регистрации от "цялата палитра на Наказателния кодекс", обясни Хаджиев.

"Много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване", каза той.

На площада бяха от партия "Възраждане" заедно с председателя си Костадин Костадинов. Преди няколко седмици прокуратурата поиска формацията да бъде заличена заради нарушения при учредяването й.

Даже бяхме пасивни

Според Хаджиев полицията е действала изцяло в правомощията си, като на моменти дори са били пасивни с цел да се запази гражданският мир. Той обясни, че над 100 полицаи са били обгазени от протестиращи с лютив спрей.

Затова от МВР отговорили по същия начин. При пръскане от страна на полицията бяха обгазени екипите на БНТ и бТВ.

Хаджиев попита кой мирен протестиращ отива на площада с противогаз, както са били хората, пръскали лютив спрей по полицията.

mediapool.bg