Кламер БГ - Новини: "Лукойл" се обяснява за горивото от България за украинската армия

"Лукойл" се обяснява за горивото от България за украинската армия

Свят

|
Ср, 18 Ян 2023г. 19:49ч.
"Лукойл" се обяснява за горивото от България за украинската армия

Властите в България никога не са се обръщали към ръководството на предприятието "Лукойл" с молба за доставка на горива за Украйна, заявиха от руската компания пред журналисти, предаде руската агенция ТАСС. Коментарът е по повод думите на бившия български финансов министър Асен Василев, че "Лукойл" чрез своето нефтопреработвателно предприятие в Бургас е доставял дизелово гориво за нуждите на Украйна по молба на украинското правителство.

"Компанията вече е заявявала, че предприятия от групата на "Лукойл" нямат и не са имали никакви договори за доставка на горива на територията на Украйна. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководството на нашето предприятие с молба за доставка за Украйна", заяви петролният гигант.

Продукцията на рафинерията в Бургас се продава на едро и на дребно на вътрешния пазар, като купувачите са дребно са над 500, посочват от "Лукойл".

"С държавните органи на България водим диалог, включително по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, в този диалог никога не са били обсъждани политически теми", подчертават от компанията.

Всъщност в статията на германското издание "Ди Велт" се цитират думи на Асен Василев, че България чрез чужди фирми посредници тайно е снабдявала въоръжението сили на Украйна с дизелови горива от рафинерията в Бургас.

От посолството на Русия в България опровергават пред ТАСС информацията за доставки в Украйна на произведено от завода "Лукойл Нефтохим Бургас".

mediapool.bg