Кламер БГ - Новини: Мигранти "пробиха" границата между Беларус и Полша (обновена)

Мигранти "пробиха" границата между Беларус и Полша (обновена)

Свят

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 12:14ч.
Мигранти "пробиха" границата между Беларус и Полша (обновена)

Сн. ЕПА/БГНЕС

Група от около 50 мигранти проби защитни съоръжения на границата с Беларус и влезе в Полша близо до селцето Старжина, съобщи Ройтерс, като се позова на полската полиция.

Ситуацията по границата става все по-напрегната.

Хиляди мигранти са пристигнали в Беларус с надежда да отидат оттам в Европейския съюз, но оказват в капан на границата с Полша при лоши метеорологични условия.

Европейският съюз обвинява Минск в умишлено създаване и ръководене на кризата, за да окаже натиск върху блока заради санкциите, които му наложи, но Минск многократно отрече това.

Някои страни в региона предупредиха, че тази безизходица може да ескалира във военен конфликт.

"Вчера преди 17 ч. около 50 души проникнаха в Полша, близо до Старжина", написа полската полиция в "Туитър" и добави, че впоследствие са били арестувани 22 иракски граждани.

Полицията съобщи също, че вчера полицаи са били атакувани при друг опит на мигранти за преминаване през границата. Полицаите са били замеряни с камъни и каската на един от тях е била счупена.

Полската гранична охрана съобщи, че вчера е имало общо 223 опита за нелегално преминаване на границата.

В понеделник се очаква външните министри на страните членки на ЕС се очаква да приемат утре в Брюксел нов пакет от санкции срещу Беларус след продължила повече от седмица ескалация на напрежението заради мигрантите на източната граница на блока.

Беларуският държавен авиопревозвач Белавиа също ще бъде включен в пакета от санкции заради предполагаемата му роля в транспортиране на мигранти до Минск, където те са отвеждани до границите на страната с държавите членки на ЕС - Полша, Литва и Латвия.

Лукашенко поиска от Русия ядрени бойни глави

На този фон беларуският президент Александър Лукашенко каза в интервю за руското списание "Национална отбрана", че Беларус иска да получи няколко дивизии руски оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер", за да ги разположи в южните и западните части на страната.

Лукашенко посочи, че се нуждае от системи "Искандер", чийто обсег достига до 500 километра и могат да носят или конвенционални, или ядрени бойни глави.

Имам нужда от няколко дивизии на запад и на юг, нека да са там, каза президентът на Беларус.

Полша и Литва са разположени западно от Беларус, а Украйна се намира южно от нея.

Лукашенко не уточни дали е водил някакви разговори с Москва за получаване на ракетни системи.

Беларус и Русия официално са части от "съюзна държава" и от години преговарят за по-нататъшно сближаване, отбелязва Ройтерс.

В интервюто Лукашенко каза още, че Беларус има добра, подготвена армия, която не е зле въоръжена. Той допълва, че въоръжените сили на Беларус са били модернизирани четири пъти. Но тъй като теренът в страната е гористо-блатист, ако срещу страната започне сухопътна операция, трябва да можем да воюваме на замята, посочва беларуския лидер, предаде ТАСС.

Лукашенко поигра хокей

И докато мигрантската криза на границата на Беларус с Европейския съюз се изостря, Лукашенко се включи в хокеен мач, докато в същото време, съобщи Ройтерс.

Шейсет и седем годишният Лукашенко, който е на власт от 27 години, се появи в червен хокеен екип, като в уебсайта на президента бе публикувана информация, че неговият отбор е победил противниковия тим с резултат от 5-2.

Предполага се, че кадрите от участието на Лукашенко в хокейния мач имат за цел да демонстрират безразличието на беларуския лидер към сегашната криза със Запада, отбелязва Ройтерс.

Подобно на своя основен съюзник, руския президент Владимир Путин, Лукашенко е дългогодишен фен на хокея и използва популярния спорт като начин да представя образа си на силен мъж у дома.

Лукашенко разгневи Европейския съюз, който обвини Минск, че извършва "хибридна атака", като организира превоза със самолети на мигранти, основно от Близкия изток, и после ги кара незаконно да преминават през границата на Беларус с Полша.

ЕС предполага, че с тази "хибридна атака" Лукашенко иска да си отмъсти за европейските санкции, въведени срещу Минск във връзка с репресиите срещу беларуската опозиция, последвали миналогодишните президентски избори в Беларус.

mediapool.bg