Кламер БГ - Новини: "Лудогорец" и община Разград в тежък конфликт за концесията на стадиона

"Лудогорец" и община Разград в тежък конфликт за концесията на стадиона

Спорт

|
Четв, 25 Фев 2016г. 19:10ч.
"Лудогорец" и община Разград в тежък конфликт за концесията на стадиона

Футболният шампион "Лудогорец" и община Разград влязоха в сериозен конфликт, изпъстрен с взаимни обвинения в изнудване. Причината е опитът за сключване на концесионен договор за ползване на стадион "Лудогорец Арена" в Разград, който е общинска собственост.

Управата на клуба, начело със собственика му Кирил Домусчиев, възроптаха сериозно срещу предвиденото в проекта за концесионен договор задължение "годишното концесионно плащане да е не по-малко от 6656 лева без ДДС", към които се включват и 0.5 % от нетните приходи от продажба".

Президентът Александър Александров заяви, че по този начин от общината се опитват да извият ръцете на клуба и призова общинските съветници да обмислят внимателно случая, преди да се вземе окончателното решение.

Домусчиев пък коментира пред спортния сайт Гонг, че "договорът, който ни предлагат, е пълен с безумия – няма логика да се подпише такъв договор, а най-малкото при условията, които ни предлагат кметът и общината".

"Това е една абсолютна глупост, примесена с тъп популизъм, който е на мода в България. На мен ми е най-лесно, даже е по-добре. Спираме всякакви инвестиции на базата в Разград, само ще довършим базата, за да тренират децата. Никой не ни кара да правим такава инвестиция. В крайна сметка общината и жителите трябва да преценят какво искат", добави собственикът на "Лудогорец".

Междувременно от клуба излязоха с готов вариант за действие още от началото на март, ако община Разград не отстъпи от условията в договора. Отборът се изнася от града, в който е създаден и, с който винаги е бил свързван от местните, и започва да домакинства на някои от стадионите във Велико Търново, Русе или Търговище.

"В момента съм много разочарован и съм оставил ръководството на клуба да ми дадат варианти и предложения и ще преценя кое бих финансирал. В момента ми е толкова горчив привкусът. Не знам дали дори е било по-добре да има промяна или да се разделим с община Разград. Досега от общината и предишния кмет винаги сме имали разбиране. Но откакто този кмет дойде, явно говорим на различни езици и живеем на различни планети. Достатъчно срещи сме провели с тях, може и тях да ги попитате", добави Домусчиев в четвъртък, с което даде да се разбере, че не вижда проблем клубът му да се раздели с и без това не особено многобройната си местна публика.

Сред останалите условия в проекта за концесионен договор, които вероятно притесняват ръководството на клуба е задължението "Лудогорец" да вложи не по-малко от 18 424 341 лв. в изграждането на "Лудогорец Арена", като срокът не може да е по-дълъг от 10 години. Досега клубът изгради само т. нар. трибуна "Моци", за което обаче бе подпомогнат от държавния бюджет с общо 5 млн. лева.

"Документите, които внасям за предстоящата концесия, са с изразени положителни становища от държавните структури. Още в самото начало на пресконференцията на "Лудогорец" единият от говорещите казва, че концесията е нелогична, но не чух, че е незаконосъобразна. Чух извиване на ръце. Футболният клуб се изнасял, ако кметът не оттегли докладната записка. Това какво е", коментира от своя страна новоизбраният кмет на Разград Валентин Василев (ГЕРБ) пред Гонг.

В отговор на нападките на Домусчиев той цитира справка, според която от 2001 г. досега общината е дала за клубната детско-юношеска школа 866 761 лв. За издръжката на стадиона пък от 2011 г. досега са платени 417 250 лв.

"За тази година допълнително сме предвидили сума в размер на 300 000 лева. Издръжката на стадиона по пера – газ, ток, ги поема община Разград", добави още Валентин Василев.

От "Лудогорец" пък отричат общината да поема всички режийни разходи на клуба и декларират, че няма да подпишат договора за концесия, ако от съдържанието му не отпаднат условията, които не ги удовлетворяват.

mediapool.bg