Кламер БГ - Новини: Луговой обяви за абсурден опит за дискредитация на ГРУ новото разследване за отравянето на Гебрев

Луговой обяви за абсурден опит за дискредитация на ГРУ новото разследване за отравянето на Гебрев

Свят

|
Нед, 24 Ноем 2019г. 15:23ч.
Луговой обяви за абсурден опит за дискредитация на ГРУ новото разследване за отравянето на Гебрев

"Това е абсурдна, но координирана информационна акция в поредния опит за дискредитиране на руските спецслужби на фона на впечатляващите резултати от тяхната работа по борбата с международния тероризъм, в частност в Сирия", заяви руският депутат Андрей Луговой, който е заподозрян за съпричастност в смъртта на бившия руски шпионин Александър Литвиненко в Лондон, по повод публикацията на разследващите сайтове "Белингкет" и "Инсайдър", заедно с германското издание "Шпигел". Според нея осем служители на

ГРУ (Главно управление на Генщаба на Русия) са участвали в отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през април 2015 г.

В публикацията се посочват имената на предполагаемите агенти и как са били разкрити. Един от тях е Денис Сергеев, известен като Сергей Федотов.

Според Луговой "поръчителите на подобни публикации се опитват да попречат на Русия да има ползотворни отношения със страните от Европа".

"В тази връзка не бива да се считат за случайни опитите да се раздуха и шпионския скандал със Сърбия в навечерието на визитата на руския президент в тази страна. По-рано беше Черна гора, сега е България", каза Луговой пред руската агенция "Интерфакс".

Той определи като "криминално четиво" статията за наличието на подразделение на ГРУ за дестабилизация на Европа.

Руската агенция припомня, че през октомври статия за такова звено бе публикувана и от "Ню Йорк Таймс", в която също се споменаваше отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

mediapool.bg