Кламер БГ - Новини: Лошото време спря и жп транспорта в Силистра

Лошото време спря и жп транспорта в Силистра

България

|
Четв, 30 Ян 2014г. 11:05ч.
Лошото време спря и жп транспорта в Силистра

Продължаващите снежни бури в страната оставят усложнена обстановката в редица области, но най-тежко е положението в североизточна България, където много селища са в снежна блокада, а Силистра е парализирана.

Заради преспи е затруднено движението и край Шумен, Добрич, Монтана, Враца, Русе, Карнобат и Айтос, както и през Ришки проход и Дунав мост, където втори ден се вие опашка от около 200-300 тира, част от които не могат да помръднат заради замръзналото им гориво. Има закъсали автомобили по различни пътища в страната.

В Силистра е забранено движението на всички превозни средства. От сряда вечерта е спряло и движението на влакове, затворена е и автогарата. В цялата област училищата са във ваканция заради тежката зимна обстановка.

В област Добрич все още има непочистени пътища, затворен и пътят Добрич - Генерал Тошево. Автобусите от автогарата в Добрич не пътуват по нито едно направление заради усложнената зимна обстановка. Край балчишкото село Царичино е закъсала кола, превозваща хора на хемодиализа от Каварна. Изпратен е бил роторен снегорин за разчистване на пътя. В село Българево от няколко дни няма ток, но магазините са заредени със стоки.

Отворени са шосетата от Балчик през Каварна и Шабла до Дуранкулак, както и от Добрич до община Крушари. Навявяния стесняват пътните участъци и движението е затруднено. Запазва се ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона.

Във варненската община Вълчи дол е обявено бедствено положение заради непроходимите пътища на територията й, по които има и редица закъсали автомобили. Няма възможност за доставки на хранителни продукти от първа необходимост. Без вода е село Стефан

Караджа.

В Шуменско ситуацията също остава усложнена, снежната покривка в региона е 48 см. Затворени за движение са всички третокласни пътища в областта, главните републикански пътища се почистват. Товарните автомобили трябва задължително да се движат с вериги през Ришки проход и по пътя Русе-Шумен. През нощта спасителни екипи са оказали помощ на два закъсали в снега автомобили.

Няма непроходими пътища в Търговищка област, но настилките са заснежени и опесъчени. Няма ограничени пътни участъци и съоръжения. Котленският проход е отворен за движение. Има опасност от падащи камъни в местността "Боаза” на главния път София-Варна.

Проходът Шипка се преминава при зимни условия, температурата там е минус 10 градуса, а снежната покривка е 50 см. Няма допълнителни ограничения за автомобилите, освен забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили с обща маса над 10 тона. Почистен и опесъчен е и пътят към туристическата местност Узана. Времето в планината е облачно, с добра видимост.

Около Руен са закъсали над 40 души с автобуси и са били настанени в общински център, където им е осигурена храна а по-късо в четвъртък се очаква да успеят да се приберат по селата си, към които пътищата са разчистени.

В Айтос все още е непроходима четвъртокласната пътна мрежа, ток няма все още в с. Мъглен, машини ще разчистват пътя на аварийните екипи на доставчика ЕВН за възстановяване на електрозахранването. В Карнобат ситуацията е нормализирана, разширяват се пътищата. В Поморие единственият непроходим участък е пътят за с. Козичене, но се очаква отсечката да бъде отворена.

Пътищата в община Ивайловград за заледени и заснежени. В Харманли също има частично заледени участъци, които са опесъчени.

Поради мъгла видимостта на магистрала "Тракия” е ограничена до 50 метра, а в района на Банкя, Богров, магистрала "Люлин”, Костинброд, в новия участък на магистрала "Хемус”, Гинци, Кюстендил, Ихтиман и Пловдив видимостта е до 100 метра.

Няма отменени полети на Летище София въпреки лошите метеорологични условия и ниската видимост. От летището съобщиха, че пистата за излитане и кацане се почиства своевременно, измерва се спирачният ефект и се извършват антиобледителни процедури на самолетите. Препоръчително е пътниците, които пътуват с прехвърляне от европейско летище, да следят информацията за своите полети.

mediapool.bg