Кламер БГ - Новини: ЕК с план от 14 мерки при Брекзит без сделка

ЕК с план от 14 мерки при Брекзит без сделка

Европа

|
Ср, 19 Дек 2018г. 16:01ч.
ЕК с план от 14 мерки при Брекзит без сделка

Европейската комисия представи в сряда 14 мерки, които ще бъдат приложени, ако Великобритания напусне ЕС в края на март догодина без споразумение.

Mерките засягат финансовите услуги, въздушните превози, работата на митниците, политиката за опазването на околната среда. Комисията уточни, че целта им е да ограничат щетите от неуредено оттегляне на Великобритания, но те трябва да бъдат приети от всички страни членки.

Британското правителство от своя страна също засили подготовката за Брекзит без споразумение, като я финансира с 2 млрд. паунда.

Четири месеца преди развода между ЕС и Лондон все още не е ясно при какви условия ще се реализира. Договорената от премиерката Тереза Мей сделка с ЕС не среща подкрепа сред британските депутати и се очаква да не бъде приета от парламента при вота, планиран за третата седмица на януари

Визите

ЕК призовава държавите от ЕС да бъдат "благосклонни" към британските граждани на своя земя, ако същото отношение бъде проявено от британските власти към европейците на Острова.

Според комисията би било редно заселилите се в Европа британци да запазят законното си право на престой и след оттеглянето на тяхната страна от ЕС.

ЕК предлага, ако Великобритания не наложи занапред визи за гражданите на ЕС, британците също да не се нуждаят от европейски визи, съобщи БТА.

Финансите и превозите

В областта на финансите се предлага еднократен срок от 12 и 24 месеца за запазване на работата на съответните институции при досегашните условия.

В областта на самолетните пътнически и товарни превози се предвижда срок от 9 до 12 месеца за извършването на "някои услуги" между ЕС и Великобритания, ако същото поведение бъде възприето и от британската страна.

Британските компании ще могат да реализират превози между ЕС и Великобритания, но не и в неговите граници.

При митническото облагане на стоки, преминаващи между ЕС и Великобритания, се предвижда да бъде прилагано общностното законодателство.

Предвижда се да бъде разрешено преминаването на стоки с двойна употреба, като при всички случаи ще бъде необходимо попълването на допълнителни документи.

Емисиите парникови газове

По въпросите за опазването на околната среда се предвижда от 1 януари да отпаднат възможностите Великобритания да търгува с емисии парникови газове.

ЕК призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да приемат бързо тези законодателни предложения.

Отбелязва се, че ако все пак споразумението с Лондон бъде утвърдено в предвидените срокове, правото на ЕС ще продължи да се прилага от британската страна до 1 януари 2021 година.

В противен случай европейското право ще спре да се прилага от 30 март догодина и така ще влязат в сила предложените днес мерки, ако бъдат подкрепени в Съвета на ЕС и от евродепутатите.

2 млрд. паунда за Брекзит без сделка

Лондон от своя страна отпусна два милиарда лири стерлинги на 26 министерства и други ведомства, за да подготвят почвата за евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение, предаде Франс прес.

"Едно отговорно правителство се готви за всякакви възможности. Поради тази причина ние засилваме подготовката, в случай че няма споразумение", заяви в комюнике министърът на финансите Филип Хамънд.

Министерството на вътрешните работи и митническата служба ще получат съответно 480 и 375 милиона лири, за да наемат "стотици" служители на гранична полиция и 3000 служители на митниците.

Министерството на селското стопанство ще получи 410 милиона лири за подпомагане на ключови сектори като риболова, химическата и хранително-вкусовата промишленост.

Хамънд каза, че от 2016 г. финансовото министерство е отпуснало общо над 4.2 милиарда лири за подготовката за Брекзита.

До излизането на Великобритания от ЕС остават малко повече от 100 дни, а още не е ясно дали страната ще напусне със или без споразумение. При напускане без сделка има опасност от блокаж на пристанищата, недостиг на стоки и икономическа рецесия.

На този фон министърът за Брекзит Стивън Баркли каза, че Великобритания не може да отмени задействането на член 50 от договора на Европейския съюз като времена мярка.

По-рано този месец Съдът на ЕС постанови, че Великобритания може да се откаже от решението си за излизане от общността, без да иска съгласието на другите страни членки.

Евентуално удължаване на задействания съгласно член 50 процес на излизане от ЕС обаче ще изисква одобрението на останалите държави от общността.

Попитан от депутат дали има обстоятелства, при които правителството може да отмени временно задействането на член 50, докато се подготвя за Брекзит без сделка или се стреми да получи по-добро споразумение от ЕС, Баркли отговори: "Това, за което съдебното дело беше ясно, е, че не може да има отмяна като временна мярка."

mediapool.bg