Кламер БГ - Новини: Борисов предупреди шефа на ВКС с есемес след донос от ВСС за "Яневагейт"

Борисов предупреди шефа на ВКС с есемес след донос от ВСС за "Яневагейт"

България

|
Четв, 14 Ян 2016г. 15:06ч.
Борисов предупреди шефа на ВКС с есемес след донос от ВСС за "Яневагейт"

Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) доносничат в реално време пред премиера Бойко Борисов за дебата по аферата "Яневагейт". Самият Борисов пък се възползва от навременната "информация", за да оказва натиск над "провинил" се член на кадровия орган на Темида, предупреждавайки го, че знае какво се случва. Това стана ясно в четвъртък, когато по време на заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов съобщи пред всички, че в 12:14 часа е получил есемес от телефона на премиера Бойко Борисов, който гласи буквално следното: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме".

Това стана по време на обсъждането във ВСС на резултатите от проверката по аферата "Яневагейт", уличаваща търговия с влияние сред висшите магистрати, включително членове на съдебния съвет.

Най-вероятното обяснение е, че премиерът, който е признавал за навика си да комуникира с есемеси, е препратил есемес, който той на свой ред е получил от член на ВСС.

Скоро след като Панов съобщи пред медиите за есемеса и го показа, стана ясно, че Бойко Борисов се е обадил във ВСС и съобщил, че "идва", за да даде обяснения по "Яневагейт".

Посланието от есемеса е ясно – Лозан Панов трябва да бъде наясно, че премиерът е информиран в реално време за случващото се във ВСС. Отделно есемесът не оставя никакво съмнение, че Борисов има свои верни шпиони във ВСС и никак не е доволен от поведението на председателя на ВКС.

"Време е съдебната власт да запази достойнството си", каза Лозан Панов пред журналисти и им показа есемеса. Той обяви, че ще поиска компетентните органи да направят пълна проверка на случая с есемеса от премиерския телефон.

Есемесът бе получен от Лозан Панов в 12:14 ч., докато във ВСС течеше разгорещена дискусия по аферата "Яневагейт" заради предложението на Етичната комисия да прекрати проверката без последствия за замесените лица. Панов обяви на всеослушание за есемеса 19 минути по-късно, когато ВСС бе на път окончателно да гласува прекратяването на проверката по "Яневагейт".

По време на обсъждането Панов постави редица въпроси, които не са изяснени в хода на проверката – разговорите по Вайбър, дали е канен градският прокурор Христо Динев, който също бе споменат в разговорите, дали е отправена покана до премиера Борисов, тъй като неговото име често се споменаваше в разговорите. Шефът на ВКС предложи да отправи такава покана, пък министър-председателят ако реши ще се яви.

"Аз вече казах, ако съм на мястото на премиера, няма да дойда. Но поне трябваше да се направи този опит", каза Лозан Панов. Никой от ВСС не обърна внимание на неговото предложение и дебатът си продължи. Верен човек обаче не е пропуснал покрай ушите си това и е уведомил надлежно министър-председателя, който на свой ред е решил да не оставя съмнения у Лозан Панов, че знае какви ги върши.

Борисов потвърди за есемеса до Панов, но не каза от кого го е получил

Влизайки в заседателната зала на ВСС, Борисов каза, че е тук, "заради желанието ви да се занимавате с политика". Той потвърди, че е изпратил есемеса на Панов, но не каза от кого е получил информацията от заседанието, тъй като по думите му това няма значение. "Много ви уважавам, но не се вкарвайте в политически игри. Най-чистосърдечно ви казвам, нямам отношение към записите", заяви Борисов. Минути след като той си тръгна от ВСС, с мнозинство от 13 гласа, проверката по "Яневагейт" беше прекратена.

Христо Иванов: Това не е скандал, а конституционна криза

Междувременно бившият правосъден министър Христо Иванов коментира във Фейсбук: "Това не е скандал. Това е конституционна криза. Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша".

Според източници на Mediapool практиката на доноси чрез есемеси или обаждания до премиера Борисов се прилага непрекъснато, като самият министър-председател е толкова пристрастен към нея, че тя е неизменна част от инструментариума му за контрол върху събитията в различни сфери, включително съдебната власт, в която той няма право да се меси.

Именно репликата, че Борисов е наредил на главния прокурор Сотир Цацаров "да опраска" Владимира Янева покрай разследването срещу нея за СРС-тата по разработката "Червей", се превърна в най-разпознаваемия символ на аферата "Яневагейт". Цацаров и останалите замесени в скандала отрекоха премиерът да им е указвал какво да правят, както и негова намеса в процедурата за бившата шефка на СГС.

Показаният от Лозан Панов есемес обаче показа точно обратното.

С оповестяването на информацията Панов наруши омертата, обвързваща задкулисието.

Няма да ме спрат никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект"

Шефът на ВКС се открои окончателно като "черна овца" в редиците на висшите магистрати, след като се обяви за реална съдебна реформа и подкрепи предложените от бившия правосъден министър Христо Иванов конституционни промени. След като те бяха бламирани, Лозан Панов поведе символичния протест на съдии в тоги пред Съдебната палата срещу ограничената независимост на съда.

Срещу него се изля и продължава да се излива огромна помия в медиите, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Сигнал, изпратен до ВСС от такава медия, стана повод Етичната комисия на ВСС да обсъжда дали да наказва Лозан Панов заради забележителната му реч по случай 135-годишнината от създаването на Върховния касационен съд, когато той призова "Не на страха!"

В условията на лавонообразно растяща подкрепа на съдии от цялата страна за Панов, Етичната комисия все пак реши да не образува дисциплинарно производство срещу него.

По този повод Лозан Панов коментира в четвъртък, че никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект" няма да го спрат да изразява свободно своето мнение.

"Доброто и злото е въпрос на избор, а свободата е по природа. Благодаря на всички колеги, които застанаха зад едно от най-важните достижения на демокрацията - свободата да изразяваш мнението си. Когато в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани промени на Конституцията, аз не само се възползвам от това право, а считам че е мой дълг", заяви той.

"Има една мисъл: "Мълчанието прави хората страхливци". Ако ние не кажем своята позиция, ще станем съучастници в това, което се случва. Защото, ако ние си поставим за критерий как за обществото и за човека има значение върховенството на правото, България може бързо да се превърне в по-добро място за живеене", допълни той.

Очаквайте подробности

mediapool.bg