Кламер БГ - Новини: Двама министри: Няма теч на данни от регистър БУЛСТАТ, законът e такъв

Двама министри: Няма теч на данни от регистър БУЛСТАТ, законът e такъв

България

|
Съб, 08 Ян 2022г. 22:15ч.
Двама министри: Няма теч на данни от регистър БУЛСТАТ, законът e такъв

Министърите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов

Няма теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ и не е имало. Това заявиха министрите на

правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов на съвместен брифинг в Министерството на правосъдието.

Извънредната пресконференция беше по повод твърдението на хора със свободни професии, че личните данни на над 300 000 души - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони са се появили в регистъра на БУЛСТАТ.

Към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона, обясни правосъдният министър.

Тя съобщи, че броят на самоосигуряващите се у нас е около 350 000 души. Това са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица, земеделци и други. При преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака, са се появили още лични данни.

Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.

"На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни", обясни адвокат Гергана Върбанова пред БНР.

"Направихме анализ за това обстоятелство и преценяваме, че това не е добро решение на закона, тъй като не е пропорционално спрямо целта, която преследва регистър БУЛСТАТ", каза правосъдният министър.

"Предвиждаме всички данни, които имат характер на лични и несъответстват на регистър БУЛСТАТ - да не бъдат във видимата част, а само за служебни справки", допълни Йорданова.

Тя поясни, че е имало последващи няколко изменения в закона, но тази норма не е била преразгледана в нито едно от тях.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов уточни, че и от техническа, и от правна гледна точка - теч не е имало. Той заяви, че е проучен трафикът към регистъра за зловредно влияние.

"Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв", каза Божанов.Той посочи, че е анализиран и трафикът към регистъра, за да се види има ли струпване или необичайна активност.

"Системата, освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност. Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване", заяви Божанов.

На въпрос как се е стигнало до това някой да нарече това "теч на информация", министърът на електронното управление отговори: "Много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до заключение, че техните лични данни са там. Всъщност данните са там от 15 години, но заради популярността на системата от 4 януари насам, повече хора са разбрали за това".

Двамата министри обещаха, че ще бъдат предприети спешни действия за промени в Закона за регистър БУЛСТАТ с цел подобряване защитата на личните данни на гражданите.

mediapool.bg