Кламер БГ - Новини: Литовският парламент обсъжда преименуването на Русия в Московия

Литовският парламент обсъжда преименуването на Русия в Московия

Европа

|
Пет, 19 Май 2023г. 13:25ч.
Литовският парламент обсъжда преименуването на Русия в Московия

Литовският парламент обсъжда преименуването на Русия в Московия

Комисията по въпросите на бъдещето в литовския Сейм (парламент) смята за необходимо да обсъди възможността за преименуване на Русия в Московия, заяви пред репортери нейният председател Раймундас Лопата, предаде ТАСС.

"Като вземем предвид историческия контекст на Великото литовско княжество, възнамеряваме да предложим на Литва и западните държави по-приемлива и точна оценка на историческата роля на тази страна (Русия - бел. ред.), вместо наратива за Велика Русия, с който тя се е утвърдила в съзнанието на европейците, и да изясним как би било по-добре да се нарича страната - Русия или Московия", каза той.

Комисията ще изслуша историци и ще проведе дискусия за преименуването на Русия. Във Великото литовско княжество, съществувало от средата на 13 век до 1795 г., Русия се е наричала Московия. Това име е било използвано и от славянското население на княжеството. То очертавало разлика между руснаците, които се смятали за такива, и московците.

На 13 март говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че към предложенията за преименуване на Русия на Московия може да се подходи само с усмивка. Според него подобни идеи биха могли да бъдат квалифицирани като "нелепи куриози".

mediapool.bg