Кламер БГ - Новини: Линия заникъде

Линия заникъде

Анализи и Коментари

|
Четв, 01 Юли 2021г. 14:23ч.
Линия заникъде

Линия заникъде

Президентът отново пообщува с народа по "Пряката линия". Един от обсъжданите въпроси бе за това, защо да не бъдат задължени и губернаторите да използват същия удобен способ за контакт с гражданите. Путин подкрепи тази идея: може да се вгледаме в препоръките отдолу и да организираме не само федерална, но и регионални преки линии.

Изглежда сценарият за такива линии е вече готов: на всеки губернатор отделни граждани, изтеглили щастлив билет, ще съобщават за конкретни протекли покриви или за проблеми с подаването на газ. След което в кадър се материализират чиновници по места и покривите ще се ремонтират, а газът ще тръгва по тръбите. Възможно е заедно с това жителите на руските региони да научават и някои познавателни факти за своите ръководители: например, какво мисли началството в дадения момент за геополитическата ситуация в света, каква музика харесва и къде му гладят ризите. Разбира се, ако подобни волности не бъдат признати за покушения срещу президентските правомощия. За това, че аналози на преките линии отдавна съществуват в Чечения, оперативно се отчете Рамзан Кадиров.

По време на "Преките линии" в предишните години писах, че този формат, в който президентът се сблъсква със своя народ, се превръща в единствената политическа институция в страната. В Русия, в която човек няма надежда в съда, за управляващите няма риск да изгубят избори, а президентът няма как да чуе критики от опозицията при отчет в парламента, "Пряката линия" е иновативна платформа, на която властта и гражданите публично изясняват настроенията си един на друг. Щом не е възможно да се създадат обичайните демократични институции за ефективно управление, легитимност на решенията на властта и обратна връзка, на помощ идват отечествените изобретения.

Сега между президента и народа няма нищо – само "Пряката линия" и изгореното поле на руската политика.

През 2021 г. този модел органично се пренася на регионално ниво: готови сме да станем първата страна в света, където публичната политика и управление се провеждат в режим на телевизионно шоу.

По "Пряката линия" президентът успя да се изкаже за много неща: потапяне на британски миноносец край бреговете на Крим не би довело до трета световна война, концесионните ипотеки имат проблеми, но предимствата им са повече, поскъпването на почивката в Русия е свързано с това, че хората се притесняват да пътуват зад граница, през острия етап от пандемията ние преминахме по-добре отколкото други страни, включително благодарение на работата на депутатите в Държавната Дума, измененията на климата може да докарат нашата планета до състоянието на Венера, където температурата достига 500 градуса по Целзий, проблемът с оползотворяването на боклука в Руската федерация е много остър.

Най-сложен за сценария на "Пряката линия" се оказа най-острият проблем от последните седмици – общественият конфликт около доброволната (и принудителната) ваксинация. Президентът най-после разкри, че се е ваксинирал със "Спутник V", и препоръча на всички да последват примера му. Същевременно се изказа срещу принудителната ваксинация и заяви, че да се уволнява заради отказ от нея е незаконно. Тази конструкция оставя на антиваксърите пространство за спекулации и не дава ясен отговор на въпроса как Русия се готви да преодолее третата вълна на пандемията с нейните рекордни показатели за смъртност.

Отговорността за възможни нови ограничения, както и преди година, ръководството на страната делегира на ниво региони: именно губернаторите ще събират върху себе си цялата критика, свързана с тях.

Освен тези сюжети гражданите традиционно се притесняват за плановете на президента: ще има ли приемник и с какво Путин ще се занимава след като иде в оставка? И двата въпроса в днешната руска реалност изглеждат по-скоро в областта на научната фантастика, доколкото са посветени на далечното бъдеще. След последните промени в конституцията приемник може да се търси още десетилетия. Струва ми се, че ироничните отговори на президента намекват за това. Когато му дойде времето приемникът ще бъде назован, а след това руският народ ще реши дали да го приеме. А след оставката може и нищо да не прави, освен да "лежи върху печката", както заяви самият Путин в края на ефира.

И така - "Пряката линия-2021" чертае нови контури на политическия живот в Русия. Държавният глава вече няма нито публични опоненти, нито събеседници, без да смятаме руския народ като метафизична същност, изживяваща в момента на главното телевизионно шоу своето единство с националния лидер. Президентът повече нищо не обещава и не гради планове - изглежда според него вече живеем в най-добрия от възможните светове.

mediapool.bg