Кламер БГ - Новини: Лидерът на германските социалдемократи е изправен пред бунт на лявото

Лидерът на германските социалдемократи е изправен пред бунт на лявото

Свят

|
Пет, 13 Май 2016г. 13:48ч.
Лидерът на германските социалдемократи е изправен пред бунт на лявото

Една чистачка, която унижи лидера на германските социалдемократи, като го обвини, че се е продал на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, въодушеви редовите членове на партията, желаещи отчаяно завой наляво.

Зигмар Габриел, преследван от здравословни проблеми и принуден да отрича слухове, че ще се оттегли, е подложен на безпрецедентен натиск. Един завой наляво обаче ще засили напрежението в управляващата коалиция в Германия, в която Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е по-малък партньор на християндемократите на Меркел.

Предвид факта, че консерваторите на канцлера също са разделени как да се реагира на скока в подкрепата за десните популисти, на карта са поставени няколко основни политически въпроса - от споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС през енергийното законодателство до мерките за справяне с притока на повече от един милион мигранти в Германия през последната година.

На партийна среща тази седмица синдикалистката Сузане Нойман обвини Габриел, вицеканцлер и министър на икономиката и енергетиката, че пренебрегва проблемите на обикновените германци, за които е трудно да си намерят работа и да получават прилично трудово възнаграждение. Тя побърза да отхвърли неговия аргумент, че вината за това е на християндемократите на Меркел.

"Защо тогава оставате заедно с консерваторите?", попита Нойман под бурните аплодисменти и ръкопляскания от страна на аудиторията.

Доводът на Габриел, че той може да постигне повече, ако е в управлението, отколкото в опозиция, не бе чут от присъстващите, в момент, когато подкрепата за неговата партия е отслабнала до исторически минимум от около 20 процента и дясната формация "Алтернатива за Германия" печели от миграционната криза.

Изненадващата оставка тази седмица на австрийския канцлер социалдемократ Вернер Файман заради вътрешни разделения в неговата партия и последиците от наплива на мигранти разтърсиха и ГСДП.

"Това, което разкъсва австрийските социалдемократи, заплашва и (германските). С всеки мигрант, който пристига в страната, (ГСДП) губи избиратели", написа германският вестник "Велт".

НИКОГА ПОВЕЧЕ МЕРКЕЛ

Предложеното от Нойман решение, да бъде сложен край на голямата коалиция, получи подкрепа. То накара Матиас Мирш, лидер на депутатите от лявото крило на ГСДП, да предупреди от страниците на вестник "Билд", че австрийският пример е показал какви са резултатите, когато "голямата коалиция" е станала правило.

"Ние трябва да излезем от голямата коалиция след следващите парламентарни избори - това е ясно", заяви Мирш пред "Билд".

Няма признаци, че Габриел ще напусне правителството, и според експерти би било глупаво той да изключва коалиционни варианти. Вместо това лидерът на ГСДП изглежда втвърдява риториката, за да запази подкрепата на лявото крило на партията.

Само през последната седмица Габриел се опита да опонира на партийната база, като изрази съмнения за търговското споразумение между САЩ и ЕС и зае различна позиция от германския финансов министър, консерватора Волфганг Шойбле, по въпроса за облекчаването на дълга на Гърция.

Други политики, които може да бъдат засегнати от вътрешните конфликти в коалицията, са закон за интеграцията, който все още не е представен на правителството, и плановете за ограничаване на въглеродните емисии и за евентуален отказ от въглищата. Отношенията с Турция, ключов партньор за миграционната криза, също са източник на напрежение.

Има също така въпроси за това дали Габриел, на 56 години, е правилният човек, който да води левоцентристката партия на парламентарните избори догодина срещу Меркел, която остава популярна, въпреки намаляващата подкрепа за нейния консервативен блок.

Макар да е въодушевяващ оратор, лидерът на ГСДП има репутацията на ненадежден и променящ мнението си човек. Херпесът, който го принуди да отмени очакваното с внимание посещение в Иран, само подхрани през уикенда спекулациите за бъдещето му.

Въпреки че тези предположения са вредни, пожертването на Габриел сега може да има обратен ефект, тъй като ще прилича на "пирстъп на паника в последната минута", заяви Оскар Нидермайер от Берлинския свободен университет.

По БТА.

mediapool.bg