Кламер БГ - Новини: Лидерите на двете най-големи партии в Северна Македония са в изолация

Лидерите на двете най-големи партии в Северна Македония са в изолация

Коронавирус

|
Пет, 10 Апр 2020г. 14:44ч.
Лидерите на двете най-големи партии в Северна Македония са в изолация

Лидерите на двете най-големи партии в Северна Македония са се изолирали заради вероятността да са се заразили с коранивурс. Доскорошният премиер Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз (СДСМ), и Християн Мицкоски, лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, миналата седмица са участвали в телевизионно предаване, чийто водещ е с положителна проба и е в болница.

Новината съобщи здравният министър Венко Филипче, цитиран от БГНЕС.

Първата проба на Мицкоски е отрицателна, но той ще остане в изолация 14 дни.

Очакват се резултатите от пробата на Заев, но от снощи той вече се намира в изолация в родния си град Струмица, за което информира самият доскорошен премиер.

"Бих искал да ви информирам, че през миналата седмица имах телевизионно интервю с журналист, за който впоследствие бе потвърдено, че е позитивен за Covid-19. Въпреки че по време на самото интервю бяха взети всички защитни мерки като избягване на контакти и поддържане на дистанция, съгласно всичките протоколи за начин на действие от днес съм в самоизолация в дома си в Струмица. Нямам симптоми, тествах се за вируса и чакам резултатите, след което ще стане ясно какви ще са следващите стъпки", написа Заев.

Журналистът с положителна проба за коронавирус е настанен в болница, като състоянието му е стабилно, съобщи министърът на здравеопазването.

Според последните засега официални данни общият брой на заразените в страната е 663, от които 273 в Скопие и 143 в Куманово.

През последното денонощие са направени 341 теста за коронавирус, а общо досега 6571.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в страната достигна 29 души.

Здравният министър Венко Филипче обяви вчера, че по време на предстоящите великденски празници в страната ще важи пълна забрана за движение на гражданите.

"Смятам, че по време на религиозните празници е много трудно да се контролира ситуацията, ако е разрешено движението. Затова по празниците ще бъдат прилагани същите мерки, които важат и за уикендите", каза Филипче.

От сряда на цялата територия на Македония беше забранено всякакво движение от 16.00 часа до 5.00 часа сутринта. Забрана за излизане навън има и в почивните дни – от петък в 16.00 часа до 5.00 сутринта в понеделник, съобщава БГНЕС.

mediapool.bg