Кламер БГ - Новини: Лидерите на Г-7 възнамеряват да затегнат санкциите срещу Русия

Лидерите на Г-7 възнамеряват да затегнат санкциите срещу Русия

Война в Украйна

|
Пон, 15 Май 2023г. 14:55ч.
Лидерите на Г-7 възнамеряват да затегнат санкциите срещу Русия

Лидерите на Г-7 възнамеряват да затегнат санкциите срещу Русия

Лидерите на страните от Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) планират да приемат решение за затягане на санкциите срещу Русия на срещата си в Япония в края на седмицата. По-строгите ограничения ще засегнат руския износ и енергийния сектор на страната, които помагат на Москва да финансира военната си инвазия в Украйна, съобщиха официални представители, запознати с предстоящите решения, предаде Ройтерс.

Новите мерки, които ще бъдат обявени от лидерите на страните от Г-7 по време на срещата им от 19 до 21 май, ще бъдат насочени към предотвратяване на опитите на Москва да заобиколи санкциите, като използва износ и внос на стоки и услуги през трети страни. Новите санкции ще бъдат насочени към ограничаване на производствения капацитет на руския енергиен сектор и към намаляване на приходите на Москва от търговия, с които тя финансира армията си, информират източниците на Ройтерс.

Официални представители на САЩ очакват страните от Г-7 да договорят корекции на подхода към санкциите срещу Русия, така че автоматично да бъде забранен износът на определени категории стоки, освен ако специално не са предвидени изключения.

Групата на седемте най-развити икономики включва Франция, Япония, САЩ, Канада, Германия, Италия и Великобритания.

mediapool.bg