Кламер БГ - Новини: Лечева очаквала Станишев сам да се откаже от листата на БСП

Лечева очаквала Станишев сам да се откаже от листата на БСП

България

|
Вт, 19 Март 2019г. 10:16ч.
Лечева очаквала Станишев сам да се откаже от листата на БСП

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Весела Лечева очаквала лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев сам да каже, че няма да е в листата на БСП за евровота.

"Бях готова да се закълна далеч преди кампанията за номинациите, че Сергей Станишев сам ще се откаже от номинацията за листата", каза тя в ефира на Нова телевизия. Думите ѝ са по повод решението на БСП водач на листата им да е депутатът и бивш журналист Елена Йончева. Тя бе избрана с 20 гласа преднина пред Станишев, който обаче обяви, че не се отказва от това да е в листата.

Според Лечева Станишев можел "да бъде полезен и встрани от листата, само като президент на ПЕС и щеше да се издигне в очите на всички".

По думите ѝ част от социалистите смятат, че няма как Сергей Станишев и Елена Йончева да бъдат заедно в листата за евроизборите.

„Може би някои се опитват да внушат, че ние ще предложим на българската общественост някакъв латино сериал, но може би и това даде повод на много от делегатите от конференцията да кажат своето твърдо убеждение дали Сергей или Елена да е в листите. Те казаха, че няма как двамата да бъдат заедно в една листа”, обясни тя.

Лечева обясни, че Станишев вероятно се мисли за незаменим и е изпаднал в опиянение.

"Струва ми се странно, когато искаш да спечелиш, да убедиш българските граждани, да спечелиш тяхното доверие, да залагаш начело на листата човек, който е обременен от миналото с наслагани недоволство и недоверие. В крайна сметка дългото лидерство в партията и управлението на страната събра недоволството заради натрупани грешки поради други причини. Няма начин да не се изхабиш", каза тя по адрес на лидера на ПЕС.

Според Симов в БСП няма разделение

"Партията е консолидирана, в БСП няма никакво разединение, това е само медийно твърдение. Резултатът от изборите неприятно ще изненадат всички, които смятат, че левицата е разделена", каза пред бТВ депутатът от БСП Александър Симов по повод обвиненията, които си разменят вътрешната опозиция в партията и хората около Нинова.

Според него само 0,01% от членовете на БСП, които са разочаровани, че Станишев не е избран за водач на листата.

Той смята, че предложението Станишев на ПЕС пленума да определи водещата двойка за листата не е било план за обединение, а предложение за сделка." Не схващам нетърпението на Станишев точно на този пленум да бъде посочен като втори или първи", допълни депутатът.

Симов подчерта, че Националният съвет ще реши дали Станишев въобще ще присъства в евролистата. Той лично се е разочаровал от поведението на лидера на ПЕС и не е сигурен дали би гласувал за него.

По повод липсата но комуникация между Сергей Станишев и лидера на БСП Корнелия Нинова, Симов каза: „Когато има нарушен диалог, никога не е виновна само едната страна”.

mediapool.bg