Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз не приема “спестени“ от медицинска помощ пари да се харчат за друго

Лекарският съюз не приема “спестени“ от медицинска помощ пари да се харчат за друго

България

|
Вт, 20 Ноем 2018г. 15:11ч.
Лекарският съюз не приема “спестени“ от медицинска помощ пари да се харчат за друго

Всяка година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пренасочва минимум 20-30 млн. лева неусвоени средства от едно перо в бюджета си към друго, като според съсловната лекарска организация това е за сметка на медицинските специалисти. Българският лекарски съюз е твърдо против това преразпределяне и заплашва да прекрати партньорството си със здравните власти, ако искането им не бъде отчетено при гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година. Това поставя под въпрос и подписването на нов рамков договор за следващата година.

“Всяка година по една или друга причина се получава неусвояване на средства, не защото те са достатъчни, а защото колегите не могат чисто административно да се справят с усвояването им и тези неусвоени средства са в най-чувствителните сектори, които са най недофинансирани като първичната помощ“, обясни във вторник председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

“Не е тайна, че в края на годината когато трудно се усвояват парите от лечебните заведения, те се връщат в централното управление на НЗОК. Всяка година минимум 20-30 млн. лева се пренасочват за други дейности като се взимат от медицинските изпълнители. Тази година очакванията специално за първичната помощ са, че няма да бъдат усвоени 7 млн. лева заради въвеждането на вторичен профилактичен преглед“, каза Маджаров. От БЛС уточниха, че във вида, в който е въведен вторичният преглед е неизпълним.

“Доста време вече повтаряме една и съща мантра как разходите на НЗОК растат за сметка на някои. Аз смея да твърдя, че в последните години тези разходи не растат за сметка на изпълнителите на медицинска помощ“, коментира Маджаров, визирайки очевидно разходите за лекарства и лечение в чужбина.

По стръмния бряг

“Ако трябва да се изразя малко метафорично, ние от Лекарският съюз заедно с партньорите от Министерството на здравеопазването и НЗОК носим една голяма тежест по един стръмен бряг и нашето желание е, тъй като има опасност тя да нарани околните – обществото и пациентите, давайки си взаимно съвети как по-лесно да се справим с тази тежест, да не се налага един от нас да се оттегли от тази задача“, каза Маджаров.

Лекарският съюз получи подкрепа за искането си от пациентски организации “Заедно с теб“, според които “безконтролното прехвърляне на средства в бюджета на НЗОК предполага некоректно лобиране, прокарване на неясни интереси и липса на прозрачност при изразходването на публични средства“.

Рамковият договор е заложник на бюджета

Ако искането на БЛС не бъде уважено, съсловната организация заплашва с последващи действия, които тепърва обаче ще се решават от Националния съвет на организацията.

Има опасност да се провали и подписването на рамковия договор с НЗОК за догодина, с който се определят правила, цени и обеми на медицинските дейности, които ще се плащат с публични средства.

Още пари за изследвания в болниците

От Лекарския съюз чакат приемането на бюджета, за да кажат за какво ще настояват в рамковия договор за догодина. Ако все пак се пристъпи към подписването му, от БЛС ще настояват за намаляване на административната тежест за лекарите и уреждането на казуса с изследванията, които болниците правят на пациентите преди операция.

Сега, когато предварителните изследвания покажат, че състоянието на пациента не позволява извършването на операцията, те остават за сметка на болницата. В някои случаи болници препращали пациентите да си направят изследванията в извънболничната помощ, но според БЛС това не е правилно.

Според съсловната организация тези изследвания трябва да се покриват в рамките на болничната помощ, независимо от това дали пациентът ще бъде хоспитализиран или не. Така пациентът няма да се лута между личния лекар и болницата преди хоспитализация.

mediapool.bg